Ergonomie staat voor een zo goed mogelijke omgeving waarin je je lichaam zo min mogelijk belast. Bij de aankoop van je nieuwe keuken is het belangrijk rekening te houden met de ergonomie. Belangrijk is hierbij de werkdriehoek, deze wordt gevormd door de voorbereidingszone, de afwaszone en de kookzone. Het is dus van belang dat je de afstand tussen deze drie zones zo klein mogelijk houdt. Zo kan je ook rekening houden met links of rechtshandig gebruik, hoeveel spullen je op wilt bergen. Opbergen van keukenspullen speelt een belangrijke rol in de ergonomie van je keuken.
Keukengerei wat je vaak gebruikt kan je het beste zo dicht mogelijk opbergen waar je ze gebruikt. Zo berg je potten en pannen dicht op bij het fornuis, net als snijplanken en koksmessen. Hou ook rekening met de hoogte waarop je je spullen opbergt. Zo voorkom je overmatige knie en strekbewegingen. Steeds meer keukens hebben extra grote lades die uittrekbaar zijn. Het voordeel van deze, volledig uittrekbare lades, is dat ook de spullen achterin makkelijk te pakken zijn. Deuren en lades sluiten tegenwoordig bijna vanzelf, ze gaan met een klein beweging open en dicht, soms zelfs met een kniebeweging, zodat je je handen vrij hebt. Ergonomie is dus de kunst om zo min mogelijk overbodige bewegingen te maken terwijl je aan het koken bent.
