Bulthaup

keuken

Het aanschaffen van een keuken hangt af van verschillende factoren.

Het gaat in eerste instantie om de indeling en de inrichting, dat is de voornaamste eerst stap.

Wie kookt er bij jou het meest? Hoe wordt de ruimte gebruikt? Is het een pure functionele ruimte waarin alleen eten wordt bereid of is de keuken het hart van je huis? Zijn de mensen die bij jou thuis graag komen lang, rechts of linkshandig?

Met welke keukenapparatuur wil je graag gaan werken? Kies je voor een koelkast of een vrieskist? Ga je voor gas of toch inductie koken? Wil je ook in de keuken gaan eten?
Wat moet dus de functie van je nieuwe keuken worden? Is dat voornamelijk koffiezetten en een eenvoudige maaltijd klaarmaken?

Of bent je een hobbykok en kookt je regelmatig uitgebreid en met meerdere personen? Ga je er eten en wil je ook nog lekker natafelen? En wat voor achterwand past er het beste bij het aanrechtblad van je keuze? En hoe past je keuken bij de rest van je interieur?


Als bepaald is hoe de keuken wordt ingericht, kan worden gedacht aan het budget. Hoeveel geld heb je om te besteden? Een nieuwe keuken hoeft tegenwoordig niet meer de hoofdprijs te kosten. Voor zo’n tienduizend euro kom je al een heel eind. Het kan natuurlijk ook nog vele malen goedkoper, vraag daarom meerdere offertes aan en onderhandel over de prijzen.

Als je het budget duidelijk hebt kun je beginnen aan het bedenken van een stijl. Waarschijnlijk zit dat al een tijdje in je hoofd en heb je al genoeg inspiratie opgedaan of zelf een moodboard gemaakt. Tegenwoordig kan je ook ontwerp programma’s downloaden van internet om zelf je keuken indeling te maken voordat je naar een keukenspeciaalzaak stapt.


Keukens om in te eten

Natuurlijk is koken de belangrijkste functie van een keuken. Tegenwoordig worden keukens ook voor andere dingen gebruikt. Denk hierbij aan de woonkeuken. Je kan er ontbijten, lunchen en dineren, maar de leefkeuken brengt meer voordelen. Vandaag de dag zijn keukens een deel van je interieur. Er staat een grote tafel, veel eetkamerstoelen eromheen en soms zelf een (kleine) loungebank met een tv hoek. Als dit het geval is wordt hij ook wel een woonkeuken genoemd.


Een aantal punten waarmee je te maken krijgt:

  • Werkruimte! Bij het kiezen van een werkblad zijn er veel keuzes. Ga je voor keramiek, composiet, roestvrij staal of hout? Er zijn veel mogelijkheden. Houd rekening met de spoelbak en de kranen. Hygiëne en gebruiksgemak staan voorop.
  • Levensstijl! Heb je een groot gezin of eet je meestal alleen? Kook je graag uitgebreid of liever snel? Welke opstelling sluit het beste aan bij jouw kookstijl? Conclusie; wat is je levensstijl en hoe past de keuken in jouw leven?
  • Apparatuur! Maak je zelf graag de mooiste gerechten? Taarten? Koekjes? De soort kookplaat, oven, magnetron, zijn belangrijk voor jouw kookstijl. De keukenapparatuur maakt veel uit voor de bereiding van je favoriete gerechten. Weet ook waar je voor kiest bij de aankoop van een vaatwasser en afzuigkap.
  • Opbergruimte! Bedenk van te voren goed hoeveel ruimte je nodig hebt voor al je keuken spullen. Kies voor genoeg bergruimte want je hebt nooit genoeg!
  • Look & feel! Greeploos of met grepen? Inbouw spotjes of losse verlichting? Houten fronten, witte fronten of toch gekleurd? Denk goed na over de look & feel van je keuken.
  • Afwerking! Heel belangrijk maar vaak een vergeten punt door de keukenspecialist! Plafond, vloeren en tegels!© 2018 All Rights Reserved

Designed by StudioDee