Bulthaup

keukentrends

Ieder jaar zijn er weer nieuwe keukentrends. Zo is de groene verantwoorde keuken in opkomst en houden we met z’n allen steeds meer rekening met het milieu.

De woonkeuken krijgt een steeds belangrijkere plek in ons leven én gaan we naast gebruik van vintage accessoires ook zelf aan de slag met DIY. Steeds vaker ook worden de keuken en design in één adem genoemd.

Fijn koken en lekker eten zijn nu eenmaal plezieriger in een zowel functionele als mooie ruimte die in alle wensen voorziet. En dat ook de keuken, net als de andere ruimtes in huis, aan trends onderhevig is, zien we terug op de internationale designbeurzen.


Groene keukens

De meest duurzame: Farm Kitchen i.s.m. Gaggenau en Bulbo op de 100% Design beurs in Londen

Daktuinen, stadsboeren en doe-het-zelf imkers nemen het voortouw en laten ons langzaamaan wennen aan het idee dat alles wat van dichtbij komt, beter is. Tot nog toe is het een kleine, creatieve voorhoede die deze filosofie ook al in de praktijk brengt.

Keukens website - Farm Kitchen

Op 100% Design werd de Farm Kitchen gepresenteerd. Met deze keuken wordt de trend toegankelijk voor een breder publiek, waaronder ook mensen met een druk gezinsleven, een veeleisende baan en zónder groene vingers.

De Londense designstudio’s Architecture and Food (A&f) en Mette integreerden micro-agricultuur, wat simpelweg  inhoudt dat voedsel verbouwt kan worden in de keuken. Het juiste licht, irrigatie en andere groeistimulansen garanderen een reguliere kleinschalige productie van groenten en kruiden. Gaggenau en Bulbo voorzagen in de bijbehorende apparatuur.

Waar deze technische elementen snel kunnen overheersen, blonk de Farm Kitchen uit in een warme, kleur- en geurrijke esthetiek waar ‘levende’ muren en verticale tuinen de zintuigen stimuleren. Je eigen voedsel verbouwen voordat je het kookt komt zo letterlijk binnen handbereik!


De mooiste: de leefkeuken van Charles Zana voor de AD Intérieurs expo in Parijs

De Franse editie van interieurtijdschrift Architectural Digest nodigde de top 15 aan (binnenhuis)architecten uit om een 17de eeuws hôtel particuliere te transformeren tot een modern woonpaleis om van te watertanden. Alle kamers en ook de tuin van Enclos des Bernardins ondergingen een metamorfose.

Keukens website - Charles Zana keuken duo

Charles Zana ontwierp een keuken die hij door de toevoeging van een royale hoekbank omdoopte tot lichte woonruimte. Hij speelde met verschillende materialen en maakte onconventionele combinaties: glad marmer met ruw hout, onyx met messing, zijde met verkoold hout en porselein met plastic. Het geeft die moderne twist waar Zana in zijn werk naar streeft.

De 3D-tegels werden geproduceerd in een Italiaanse fabriek en in de grote wandkast is het servies even mooi als de kunstobjecten en foto’s waarnaast het staat uitgestald. Hierin komt ook accentkleur groen terug die verder vertegenwoordigd is in de tie-dye gordijnen, het zijden vloerkleed en de grote bank waarop de hele familie past.

Zana zegt dat hij een project geslaagd vindt, wanneer het harde werk van de architect niet zichtbaar is in het eindresultaat. Omdat de ruimte voelt alsof hij altijd zo was, en er niks is veranderd. Zo voelt het ook in de woonkeuken. Tot Zana uit de doeken doet hoe hij de ruimte aantrof: als lege huls zonder scheidingswanden en zonder vloer. Wat ons betreft een ‘missie geslaagd’ voor Zana, deze keuken.


Tactiel: de aaibare keuken

In een keuken staat hygiëne logischerwijs hoog in het vaandel, maar dat betekent niet dat die er ook steriel uit moet zien. Gladde, koude oppervlakken maken plaats voor kleuren en finishes met een warme uitstraling.

Keukenswebsite - Bulthaup b3 soft touch

Soft touch lak in de b3-lijn van bulthaup

Op de 100% Design beurs in Londen presenteerde Kitchen Architecture de nieuwe aluminium finish van bulthaup met een warme en aangename look & feel. De zandbeige kleur speelt met het licht en vraagt erom aangeraakt te worden. Dat is ook het geval bij de soft-touch lak die nieuw is in de b3-lijn van bulthaup. De finish voelt zijdezacht en heeft een exceptioneel matte afwerking in de bruintinten lava, cashmere en clay.

Een nieuwe lak zagen we ook bij Piqu met de naam Gum, waarmee oppervlakken rubberachtig aanvoelen terwijl de afwerking mat en extreem vlak maar niet reflecterend is. Gum belooft een unieke ervaring met een exclusieve uitstraling.

Keukenswebsite - Jesper Stahl voor Design House Stockholm

Bestek Stockholm van Jesper Stahl voor Design House Stockholm

Op kleinere schaal heeft het bestek dat Jesper Stahl ontwierp voor Design House Stockholm hetzelfde effect. Op de Maison & Objet beurs in Parijs ervoeren we dat mat gepolijst staal voorzien van zwarte handgrepen van thermoplastic niet koud aanvoelt. Dit bestek werd zo geperfectioneerd dat het de ultieme balans houdt tussen functionele ergonomie en design. Stahl zelf durft zijn bestek zelfs een ‘collectie sieraden’ te noemen.


Koperkolder en goudkoorts

Links: een koperen keuken in het Inside Design hoofdkwartier | Rechts: Kranen in koper- en goudkleur van VOLA

In het interieur zijn de koperkolder, goudkoorts en messingmanie hevig toegeslagen! De edelmetalen verspreiden zich als een virus over alle accessoires en meubels in huis en ook de keuken is aan de beurt. Het glimmende koper van de iconische Mauvielpan reflecteert in de glanzende goud- en koperkleuren van de gootsteen (Alveus), lamp (&tradition), apparatuur (Ketel One) en kranen (VOLA).


Natuursteen

Al dat edelmetaal combineert mooi met natuursteen, dat via de andere ruimtes in huis ook zijn weg naar de keuken heeft gevonden. En wie denkt dat er met steen weinig te innoveren valt, heeft het mis.

Keukenswebsite - Monolith kitchen

De Monolith van Piqu en Stone Interiors

Piqu en Stone Interiors presenteerden op 100% Design in Londen de Monolith: een exceptionele versmelting van natuursteen en kookeiland. Waar het vernuft zit? Tegen de verwachting in is het meubel niet voorzien van dun stenen fineer. Een revolutionair systeem maakt volledig stenen laden en deuren mogelijk die middels een bookmatch verbinding overlopen in een solide werkoppervlak. Een mix van ambachtelijk vakmanschap en cutting edge technologie.
Net als koken zelf eigenlijk.


En dit waren de woon en keukentrends van 2013!

❥ Groen en verantwoord

Een van de belangrijkste keukentrends is duurzaamheid in onze interieurs en onze keukens. In de keuken van 2012 worden natuurlijke materialen gebruikt, zoals een werkblad van bamboe. Je kunt je keuken ook met accessoires groener maken. Kruidenplantjes geven je keuken kleur, geur en smaak. Natuurlijke elementen zorgen voor warmte en sfeer in de keuken. Daarnaast kan een duurzame keuken je ook geld opleveren. Veel keukenapparatuur is tegenwoordig energiezuinig en steeds meer keukens zijn voorzien van een inductiekookplaat. Het resultaat? Een lagere energierekening!

❥ Hout, ijzer en andere vintage materialen in de keuken

Retro en vintage zijn al een tijdje hip. Keukenfabrikanten haken daar grif op in en produceerden eerder al keukens van hout of met een houtuitstraling. Hoewel het gebruik van steigerhout vooral een randverschijnsel lijkt dat niet door iedereen wordt opgepikt, zien we wel dat ook steigerhouten keukens een plekje veroveren in keukenland. Bovendien worden keukens uitgerust met vintage materialen en retro-elementen. Die kun je zelf natuurlijk naar hartenlust aanvullen met accessoires, zoals weegschalen, potten en zelfs aluminium krukken. Door te suggereren dat je een doorleefde keuken hebt, kun je een hele authentieke sfeer creëren.

❥ Kleurrijk en gezellig

Tegenover ‘vintage’ en ‘doorleving’ staan ‘strak’ en ‘modern’. Veel keukens worden voorzien van kleurrijke accenten, waardoor ze veel opvallender worden. Vooral strakke, moderne keukens kunnen opknappen van het gebruik van felrood, -groen of –geel. In combinatie met hoogglanslakken kan dat nog eens versterkt worden. Wij denken dat vooral de modernere huishoudens gebruik gaan maken van steunkleuren en kleuraccenten. Daardoor kunnen ze ook nog eens extra karakter krijgen. In donkere tijden van financiële crisis, is de mode juist fel en vrolijk gekleurd. Ook op keukengebied is deze trend dit jaar zichtbaar. De keuken is van oudsher de veilige basis van je huis. Daarom zie je dit seizoen minder strakke designkeukens en meer gezellige leefkeukens. Denk aan een kookeiland of een andere opstelling, waar je ook kunt zitten met je gasten. Deze trend toepassen in jouw huis? De basis mag veilig en neutraal zijn, maar kies voor warme materialen en kleurrijke tegels en accessoires.

❥ Openheid in de keuken

De ‘open keuken’ is niet nieuw. Wel nieuw is openheid in de keuken. Concreet betekent dit dat we niet langer tegen gesloten kastjes aan zitten te kijken, maar dat keukens steeds meer hoeken en gaten krijgen. Ideaal voor het opbergen van je potten, servies en kookboeken. Een andere mogelijkheid van de openheid in de keuken is het creëren van sfeer: door op de juiste plekken sfeerartikelen en woonaccessoires neer te leggen, maak je van je keuken een echte leefruimte.

❥ Nog minder handgrepen

Greeploze frontjes zijn al een tijdje in. Wel zien we dat keukens steeds greeplozer worden en dat ook greeploze keukenkastjes nog ruimte bieden voor innovatie. Er worden nieuwe sierlijsten, frontjes en handgrepen ontwikkeld, waardoor de keukens een nog strakkere uitstraling krijgen. Door de juiste mix en match met accessoires voorkom je dat je een klinische keuken krijgt, terwijl je toch een strakke look creëert.

❥ De keuken van de toekomst

Technologie die zorgt voor comfort in ons huis, wordt ook wel domotica genoemd. Deze innovaties worden veelvuldig toegepast in de keuken. De keuken van de toekomst bevat een touchscreen, waarmee je in de nabije toekomst je oven kunt programmeren of zelfs je boodschappen kunt doorgeven aan de supermarkt. Al deze gadgets zijn reuze handig, maar in de keuken staat het ook regelmatig in de weg. Gelukkig zijn er genoeg opties om je vaatwasser en espresso-machine netjes weg te werken.


Met dank aan Pers Centrum Wonen

© 2018 All Rights Reserved

Designed by StudioDee