:
aanrechtblad

De belangrijkste plek in je keuken is ongetwijfeld het ‘aanrecht’. Aanrechtbladen of meer eigentijds het keukenblad. Ga eens na hoeveel uren per week je doorbrengt aan je aanrechtblad. Het is de basis voor het bereiden van een maaltijd.

Je maakt er alle ingrediënten op klaar, je kookt er aan en wast er aan af. Je gebruikt het als werkplek voor allerhande keukenmachines én als sier element. Kortom, het is de centrale plaats in de keuken. Wist je overigens dat het woord “aanrecht” van aanrichten komt dat vroeger het bereiden en opdienen van spijs en drank betekende? Tot begin jaren zestig kon men voor een keukenblad kiezen uit terrazzo of… terrazzo. Het overbekende zwart-wit gevlekte aanrecht met spoelbak in zwart-witblokjes. Uniformiteit alom. Het aanrechtblad is inmiddels echter net zo aan mode onderhevig als de rest van de keuken.

Alle soorten aanrechtbladen op een rij

Roestvrijstaal

RVS is een materiaal met vele mogelijkheden, maar het is vooral op zijn plaats waar watervastheid en hygiëne een belangrijk item zijn. Door deze eigenschappen, het tijdloze uiterlijk en professionele uitstraling is het materiaal dan ook bijzonder geschikt voor gebruik van aanrechtbladen. Aanrechtbladen van rvs zijn verkrijgbaar met een glad geborsteld oppervlak, met een wafelmotief of met een fijne ets structuur. Naast een hoge functionaliteit geeft een roestvrij staal aanrechtblad een extra dimensie aan uw keuken. Bij normale vervuiling hoeft het blad alleen maar afgenomen te worden met water en een ontvettende zeep. Bij sterke vervuiling kunnen de plekken behandeld worden met veel water en Staalfix. Omdat rvs krasgevoelig is is het noodzakelijk te snijden en hakken op een snijplank.

Terrazzo

Terrazzo is een uniek handgemaakt product dat al vanaf de 15de eeuw gebruikt wordt. Het materiaal wordt gemaakt door marmer- of natuursteenkorrels te mengen met cement. Eerst wordt er een mal gemaakt van uw aanrechtblad en vervolgens wordt het Terrazzo hier in gestort. Het materiaal dat ontstaat heeft de kracht van cement maar met het uiterlijk van een schitterend natuurstenen blad. Voor het dagelijks onderhoud hoef je het blad slechts af te nemen met water en zachte zeep.

Toplaminaat

Een keukenblad van Toplaminaat heeft een ondergrond met daarop een harde toplaag van HPL. Toplaminaat aanrechtbladen zijn gemakkelijk in het gebruik. Ze zijn niet poreus en daardoor hygiënisch en makkelijk schoon te houden. Toplaminaat biedt een groot kleurassortiment en daarnaast is er ook een ruime keuze uit structuren en dessins. Toplaminaat kan uitstekend worden afgestemd op de kleuren van je keuken én interieur.

De nieuwste kleuren worden steeds natuurgetrouwer met zelfs voelbare structuren. Naast het ruime kleurassortiment kan je je keukenblad een persoonlijk tintje geven door de vele mogelijkheden voor randafwerking. Je kan kiezen uit diverse materialen, waarbij vooral aluminium en kunststof in bijvoorbeeld dezelfde kleur als het werkblad populair zijn. Een aantal uitvoeringen is ook leverbaar met een waterkering. Een aanrechtblad van Toplaminaat heeft een prachtige uitstraling, is prettig in het gebruik en heeft een bijzonder gunstige verhouding tussen prijs en kwaliteit. In combinatie met bijvoorbeeld een speciale met de hand gepatineerde, gefrijnde randlijst creëer je je eigen betaalbare design keukenblad!

Beton

Een betonnen aanrechtblad geeft je keuken een stoere en industriële uitstraling. Het betonnen aanrechtblad is op maat leverbaar, en naar wens aan te passen. Ben je op zoek naar een moderne en stoere keuken? Kies dan voor het betonnen aanrechtblad. Omdat het aanrechtblad van echt gewapend beton wordt gemaakt, vertoont het ook alle natuurlijke kenmerken daarvan, inclusief de verschillen in kleur en structuur. Het blad is in verschillende diktematen verkrijgbaar in beton grijs en antraciet. Keukenbladen van beton zijn hard, warmtebestendig en milieuvriendelijk. Voor het dagelijks onderhoud kan je een vochtige doek of een sopje gebruiken. Verder zal het blad regelmatig behandeld moeten worden met een onderhoudsmiddel om indringen van vlekken tegen te gaan en de glans te behouden. Gebruik ook altijd een snijplank, want beton kan snel krassen.

Massief hout

Bij een keukenblad van massief edelhout kunt u kiezen uit verschillende houtsoorten, van licht tot heel donker. Niet alleen heeft elke houtsoort zijn eigen specifieke eigenschappen, zelfs van dezelfde houtsoort is geen enkel blad exact hetzelfde. Evenmin als dat bij bomen het geval is. Edelhouten aanrechtbladen zijn verkrijgbaar met diverse rand afwerkingen, zowel in vlakke uitvoering als met waterkering. Massief edelhout Hout is een (vocht)gevoelig materiaal. Daarom moeten de meeste keukenbladen van edelhout regelmatig behandeld worden met een speciale olie. Daardoor blijft het blad mooi en glad en is de kans op vlekken het kleinst. Neem je keukenblad dagelijks af met een vochtige doek. Verwijder vuil en vlekken direct.

Composiet

Composiet aanrechtbladen zijn samengestelde aanrechtbladen die bestaan uit gerecycled graniet, kwarts en harsen. Hoewel een composiet werkblad dus natuursteen bevat, is het technisch vervaardigd product. Composiet keukenbladen zijn, dankzij het productieproces, oersterk en in alle mogelijke kleuren te verkrijgen. De werkbladen worden gepolijst, gebrand of gezoet geleverd. De beste kwaliteit heet ‘quartztop’. Als het gaat om kleuren zien we een duidelijke trend naar composieten bladen met een natuurstenen look, zoals de kleur Arden Blue. De Arden Blue is een composiet die de schoonheid van natuursteen evenaart door de combinatie van aderen en korrels van verschillende groottes. Composiet kan je schoonmaken met de gebruikelijke zachte huishoudmiddelen zoals bijvoorbeeld allesreinigers.

Graniet

Een granieten aanrechtblad is puur natuur. Precies zoals het steen wordt gedolven, wordt het ook gebruikt voor het blad; geen bestanddeel wordt er nog uitgehaald of aan toegevoegd. Dit robuuste materiaal is niet alleen vrijwel onverwoestbaar, maar ook bijzonder expressief. Graniet wordt op verschillende plaatsen in de wereld gewonnen in een grote variatie aan soorten. Daardoor heeft elke plaat graniet zijn eigen uiterlijk en is geen keukenblad qua structuur en kleur gelijk. Het grote voordeel van graniet is dat dit materiaal zeer hard is en daardoor in hoge mate kras- en stootbestendig is. Door het blad te polijsten krijgt het granieten werkblad een zeer gesloten oppervlak. De meeste soorten zijn toch nog enigszins poreus, waardoor vlekvorming na verloop van tijd nog niet helemaal uitgesloten is. In een granieten keukenblad kunnen steeds weer andere patronen worden ontdekt, en zijn tint past zich iedere keer aan de lichtval en de inrichting van de keuken aan. En omdat geen enkele granietsoort hetzelfde is, en zelfs binnen een en dezelfde groeve de kleur en structuur van het steen nog variëren, is ieder granieten aanrechtblad uniek.

Keramiek

Keramiek heeft de allure van natuursteen, oogt stoer en natuurlijk en is makkelijk met andere materialen en soorten randafwerking te combineren. De kleuren van een keramiek werkblad komen altijd mooi uit. Bovendien is elk keramiek werkblad 100 procent kleurvast. Met zijn egaal getinte, 100 % kleurvaste oppervlak kan het keramisch keukenblad uw keuken vele gezichten geven. Het laat zich uitstekend combineren met de achterwand en de randafwerking, maar ook met bijvoorbeeld roestvrijstaal. Een keramisch aanrechtblad is zeer gebruiksvriendelijk. Het is zo hittebestendig dat schalen uit de oven er direct opgezet kunnen worden en een beschermingsplaat voor de achterwand overbodig is. Het is harder dan graniet en dus zeer krasbestendig. Verder is het materiaal watervast, vlekbestendig, hygiënisch en onderhoudsarm.

Glas

Glas is een nieuw product als het gaat om aanrechtbladen. Glazen aanrechtbladen worden gemaakt van industrieel gehard glas waardoor het stoot- en krasvast is. Naast hoge scores op het gebied van design, slijtvastheid en kleurkeuze, blinken glazen keukenbladen uit in praktisch gebruik. Voor het oppervlak kan een keuze worden gemaakt uit mat, glanzend of satijn. De onderzijde van het blad is voorzien van een coating, waardoor eventuele krassen nauwelijks zichtbaar zijn. Dit materiaal leent zich niet alleen uitstekend voor aanrechtbladen, maar ook voor bijvoorbeeld achterwanden, tafels en vensterbanken. Het blad kan gewoon worden afgenomen met een natte doek of, bij sterke vervuiling, met een sopje.

Kunststof

Het kunststof aanrechtblad wordt het meest toegepast in een keuken. Dit komt omdat een kunststof keukenblad erg praktisch is, en ook omdat een dit keukenblad veel mogelijkheden biedt waardoor je je keukenblad helemaal kan afstemmen op uw eigen smaak! Een kunststof keukenblad is namelijk betaalbaar, slijtvast en hygiënisch. Het is een heel bijzonder materiaal. Het laat zich bewerken als hardhout en kan nagenoeg onzichtbaar worden verlijmd. Wat het eens te meer geschikt maakt voor de keuken zijn de vormbaarheid en het omvangrijke kleurenpalet, die maken dat tal van ontwerpen gerealiseerd kunnen worden. Zo kan bijvoorbeeld een keukenblad worden vervaardigd in precies de stijl die bij u past.

Ceramistone

De eigenschappen van Ceramistone aanrechtbladen zijn verbazingwekkend. Het materiaal is bijzonder hard waardoor je hete pannen of schalen er direct op kunt plaatsen. Het is daarnaast ook erg krasvast dus je kan best een keertje uitschieten met het mes. Door de homogene toplaag is intrekken van vloeistoffen, vetten en vocht uitgesloten. Het is het enige materiaal waar je écht onbezorgd op kan koken. Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, is dit stuk high tech materiaal ook nog erg licht van gewicht.

Erbi textiles

Erbi Textiles is uniek in Nederland. Een materiaal dat inspeelt op de woontrends van dit moment: elementen uit woonkamer en keuken lopen in elkaar over waardoor materialen, kleuren en producten uit deze ruimtes met elkaar verweven zijn. Daarnaast vindt men in deze collectie zowel klassieke als moderne elementen terug. Erbi Textiles bestaat uit gelamineerd textiel. Door deze combinatie ontstaat een stoer oppervlak met een voelbare structuur en een rijke, diepe textiele uitstraling. Het textiel lijkt zelfs tastbaar. De uitstraling van het materiaal is hierdoor uniek. Door het gebruik als blad/wand ontstaat een nieuwe dimensie; een combinatie van een zachte ‘look’ met een kwalitatief ‘hard’ product.

Green Core

Green Core is een materiaal op ecologische basis. Dit duurzame materiaal wordt gemaakt van houtvezels die verkregen zijn uit houtbewerkingsafval uit gecertificeerde Europese bossen. De houtvezels worden gebonden met thermohardende harsen en onder hoge druk en temperatuur tot een door en door gekleurde slanke plaat geperst De werkbladen uit de Green Core – Naturalia collectie van Erbi zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar, als werkblad en als achterwand.  Het aanrechtblad dient regelmatig met een vochtige doek afgenomen te worden. Vuil en vlekken zijn gemakkelijker te verwijderen wanneer dit direct gebeurt. Wanneer er sprake is van hardnekkige vlekken, dan kunnen deze worden verwijderd met zachte niet schurende schoonmaakmiddelen.

Onze meest recente berichten

Houten vloer in keuken

Is een houten vloer geschikt voor in de keuken?

Ja, houten vloeren kun je zonder problemen als keukenvloer gebruiken. Sterker nog,

Lees meer
Botanische keuken

Tips voor een botanische keuken

Heb je altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar heb je geen

Lees meer
Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken: de belangrijkste tips

Keukenhygiëne is niet alleen belangrijk om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Een

Lees meer