:
keukenverlichting

Om prettig te kunnen koken is een goede keukenverlichting noodzakelijk. Bij keukenverlichting is het verstandig om op een aantal punten te letten. Een goed lichtsysteem zorgt voor een aangename sfeer.

Maak van te voren een duidelijk lichtplan, zo geef je je keuken, en het gebruik van je keuken, meerwaarde. De keuken is tegenwoordig een echte leefruimte, een plek waar je vaak bent en waar meer gebeurd dan alleen maar een maaltijd klaarmaken. Toch blijft een werklicht in de keuken het belangrijkste, zodat je goed kan zien wat je precies doet tijdens het koken. Daarnaast kan je sfeerlicht toepassen voor de rest van de keuken zoals boven de eettafel. Zeker als de keuken in open verbinding staat met de woonkamer is een mooie sfeerverlichting van belang voor een prettige sfeer.

Hoofdverlichting

De hoofdverlichting verlicht de gehele ruimte en dient om je een direct en duidelijk overzicht te geven van je keuken. In bijna iedere keuken is een plafondlamp als hoofdverlichting aanwezig. Met een dimmer kan je de lichtsterkte makkelijk regelen zodat je tijdens het koken voldoende licht hebt. Plekken waar in ieder geval goed en direct licht op moet vallen zijn het aanrecht, de spoelbak en het gasfornuis.

In de keuken zijn dus verschillende plekken aan te wijzen waar licht nodig is.

Soorten keukenverlichting

Uit wat voor soorten keukenverlichting kun je kiezen? Halogeen lampen zorgen voor een prettige verlichting in de keuken. Om die reden zien we dat deze verlichting vaak wordt gebruikt. Door het gebruik van een dimmer breidt je de mogelijkheid uit om sfeer te scheppen. Halogeenverlichting wordt ook vaak gebruikt als spots voor extra verlichting van het aanrecht.

Doordat de keuken steeds vaker als verlengde van de woonkamer wordt gezien neemt het belang van sfeerverlichting toe. Een gezellige keuken is prettig vertoeven. Kies je voor halogeenverlichting, zorg voor lampjes van minimaal 20 watt.

LED-verlichting wordt steeds vaker gebruikt,het is een energiezuinige vorm van verlichting, duurzaam, breekt niet of nauwelijks en is makkelijk vast te pakken als het brandt. LED-verlichting is puur en helder van kleur en het heeft milieuvriendelijke eigenschappen. Het is tevens een veelzijdige lamp, hij kan toegepast worden van zacht en warm licht tot hard en koel. LED-lampen hebben een bijzonder lange levensduur, afhankelijk van het type tot wel meer dan 70.000 branduren. Voor een vergelijkbare lichtopbrengst als 20 watt halogeen, kiest je bij een LED-lamp voor 4 watt.

Onze meest recente berichten

Houten vloer in keuken

Is een houten vloer geschikt voor in de keuken?

Ja, houten vloeren kun je zonder problemen als keukenvloer gebruiken. Sterker nog,

Lees meer
Botanische keuken

Tips voor een botanische keuken

Heb je altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar heb je geen

Lees meer
Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken: de belangrijkste tips

Keukenhygiëne is niet alleen belangrijk om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Een

Lees meer