:
diepvriezer electroluxe

Ook voor de diepvriezer zijn vorm, kleur en uitstraling zijn  belangrijk voor de look en feel van jouw nieuwe keuken. Een aantal zaken zijn belangrijk als je een nieuwe koel of vries kast aanschaft. Tegenwoordig wordt de  diepvriezer steeds belangrijker. Ruim de helft van de Nederlandse huishoudens bezit er inmiddels een.

De side-by-side is inmiddels een ware trend in diepvriesland. In het verleden werden, anders dan bij koelkasten en koel-vriescombinaties vooral vrijstaande diepvrieskasten verkocht. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. Omdat voor nagenoeg elke nismaat inmiddels wel een diepvriezer verkrijgbaar is, is het nu helemaal trendy om in de keuken voor een side-by-side inbouwoplossing te kiezen van een koelkast met vriezer. Een diepvriezer (ook wel vrieskast genoemd) bewaart je etenswaren ver onder de nul graden Celsius. Hoe lager de temperatuur van de diepvriezer is ingesteld, hoe langer je producten bewaard kunnen blijven. Diepvriezers kunnen de ingevroren etenswaren tot wel maandenlang bewaren. Een diepvriezer werkt het beste als hij is ingesteld rond de -17 graden Celsius.

Ook voor de diepvriezer zijn vorm, kleur en uitstraling zijn belangrijk voor de look en feel van jouw nieuwe keuken. 

Ontdooien en invriezen

Vandaag de dag worden er verschillende automatische ontdooi- of anti-rijp systemen toegepast, deze zorgen dat vochtige lucht uit de kist of kast wordt gehaald, waardoor rijp- en ijsvorming wordt tegengegaan. Bijna alle types beschikken over een invries functie. Bij dit “super koelen” of “super frost” proces wordt snel de laagst mogelijke temperatuur bereikt. Na ongeveer 6 uur wordt deze functie automatisch uitgeschakeld. Door dit snelle invriezen blijft de consistentie van de levensmiddelen optimaal behouden.

Techniek

Diepvrieskasten hebben een gelijke technische werking als koelkasten en koel- vriescombinaties. Het koelproces wordt langer doorgezet, zodat temperaturen van minus 18°C en lager worden bereikt. In diepvrieskisten ligt de verdamper rondom de binnenwand. In sommige diepvrieskasten vind je verdampers tussen iedere lade. In de meeste diepvrieskisten is de condensor, het zigzag vormige buizenstelsel dat warmte afgeeft aan de buitenlucht, weggewerkt achter de buitenwanden. Deze geven daardoor enigszins warmte af.

Energie

Het energieverbruik van een diepvriezer hangt sterk af van het aantal malen dat de deur wordt geopend. Een halfvolle kast of kist werkt minder efficiënt dan een volle. Sommige types hebben energiespaarfuncties. Diepvrieskasten verliezen bij opening meer koude lucht dan diepvrieskisten. Dat komt omdat koude lucht zwaarder is dan warme. In diepvrieskisten blijft de koude lucht dus hangen, tenzij er door gerommel in de kist een luchtwerveling ontstaat. In diepvrieskasten wordt het koudeverlies beperkt door het gebruik van deuren of Iaden.

Inmiddels zijn er al zeer energiezuinige A++ inbouwvriezers op de markt. Deze “consumeert” maar liefst 45% minder energie dan een vriezer met een A-label. Zeker voor apparaten die 24 uur per dag aanstaan, scheelt dat op jaarbasis een aardig bedrag.

Uitwendig

De vroegere knopjes en controlelampjes zijn bij veel diepvriezers inmiddels vervangen door overzichtelijke displays, die alle noodzakelijke informatie geven en waarbij met een lichte druk van de vinger de gewenste functie kan worden geactiveerd.

Verfijnd

Koelen en vriezen is gebaseerd op het natuurkundige verschijnsel dat vloeistoffen verdampen als deze verwarmd worden en daarbij warmte opnemen. Je kan het vergelijken met een duik in het zwembad op een warme zomerdag. Terug op het droge verdampt het zonlicht de waterdruppels op de huid, wat een verkoelend effect heeft. Dit basisprincipe van koelen en vriezen is al heel lang bekend: de oude Egyptenaren maakten er – met de middelen die hen ter beschikking stonden – al gebruik van. Sinds de eerste elektrische koelkast op de markt kwam, is de op dat principe gebaseerde technologie niet of nauwelijks meer veranderd. Maar wel werden steeds nieuwe vindingen toegevoegd en slaagden de fabrikanten erin om in vrijwel alle stappen van het koel- en vriesproces verfijningen aan te brengen.

Dus of het nu gaat om gebruiksgemak of houdbaarheid van je levensmiddelen, om zuinigheid of milieuvriendelijkheid, op alle fronten geven de moderne koel- en diepvrieskast en de koel- vriescombinatie de voorgaande generaties het nakijken.

bron: voorlichtings buro wonen

Onze meest recente berichten

Houten vloer in keuken

Is een houten vloer geschikt voor in de keuken?

Ja, houten vloeren kun je zonder problemen als keukenvloer gebruiken. Sterker nog,

Lees meer
Botanische keuken

Tips voor een botanische keuken

Heb je altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar heb je geen

Lees meer
Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken: de belangrijkste tips

Keukenhygiëne is niet alleen belangrijk om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Een

Lees meer