Keukenhygiëne is niet alleen belangrijk om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Een schone keuken geeft immers ook een fris gevoel. Dus twee goede redenen om je keuken schoon te houden. Maar hoe doe je dat dan? Waar moet je op letten voor wat betreft de hygiëne in de keuken? In dit artikel vertellen we je het.
Was je handen
Wellicht heb je het programma ‘De Smaakpolitie’ op SBS6 weleens gezien. De presentator (Rob Geus) bezoekt daarin restaurants en cafés en controleert hoe het met de keukenhygiëne is gesteld. Het eerste wat hij tijdens zijn controle doet is het wassen van zijn handen.
En dat is niet voor niets. Gedurende de dag kom je met miljoenen bacteriën in aanraking die je via je handen op de keuken kunt overbrengen. Een schone keuken begint dus met het wassen van je handen. Droog je handen bij voorkeur af met een schone handdoek of een vel keukenpapier.
Houd het werkblad schoon
Op het werkblad snij je groente, vlees en andere etenswaren. Zorg daarom dat het werkblad altijd schoon is voordat je eten gaat bereiden. Een lichtvochtige doek met een mild schoonmaakmiddel is in principe voldoende en kan op elk soort werkblad (composiet, kunststof, natuursteen of hout) worden gebruikt.
Voorkom kruisbesmetting met de snijplanken
Van kruisbesmetting is sprake indien bacteriën van het ene product naar het andere product overgaan. Kruisbesmetting komt dan ook met name voor via snijplanken. Om dat tegen te gaan kun je het beste voor verschillende producten aparte snijplanken gebruiken.
Dus gebruik een aparte snijplank voor:
- Vlees
- Vis
- Groenten en fruit
Maak na ieder gebruik de planken met kokend water en afwasmiddel schoon of doe ze in de vaatwasser. Vervang een snijplank wanneer er diepe groeven inzitten of wanneer je de vlekken niet meer uit de plank krijgt. Meestal is dat na een jaar het geval.
Reinig de spoelbak en de keukenkraan
Twee onderdelen van de keuken die het meest intensief worden gebruik, zijn de spoelbak en de keukenkraan. Het gevolg: ze zitten al snel vol met bacteriën. Neem de kraan daarom iedere dag af met een sopje en maak de spoelbak wekelijks schoon (hoewel je dat officieel eigenlijk ook dagelijks zou moeten doen).
Maak de koelkast en de vriezer regelmatig schoon
Om ervoor te zorgen dat je koelkast en de vriezer langer mee gaan, is het van belang om de apparaten zo nu en dan (bijvoorbeeld twee keer per jaar) grondig schoon te maken.
Vervang regelmatig de vaat,- hand,- en theedoek
Met name vaatdoeken zijn in veel huishoudens een bron van bacteriën, omdat ze zomaar een week worden gebruikt. Je kunt de doek het beste dagelijks vervangen en daarna op 60 graden wassen. Gebruik de vaatdoek alleen om de eettafel en het aanrecht schoon te maken. Voor zeer vieze oppervlakken kun je beter keukenrol gebruiken.
De handdoek en de theedoek worden minder snel vies, maar kun je het beste ook regelmatig vervangen, bijvoorbeeld om de paar dagen.
That’s it!
Met de besproken tips ben je al een heel eind op weg om je keuken hygiënisch te houden. Daarnaast is het van belang om zo nu en dan de oven, de vaatwasser en de afzuigkap schoon te maken. De afzuigkap is handmatig werk. De oven en de vaatwasser hebben vaak speciale reinigingsprogramma’s waardoor het schoonmaakwerk minimaal is. Dat scheelt weer!