:
keuken renovatie

Een hele nieuwe keuken is vaak een hele uitgave. Je kan er bij een keuken renovatie vanuit gaat dat je ongeveer een kwart kwijt bent aan wat je bij het kopen van nieuwe keuken kwijt zou zijn.

In veel gevallen kan de renovatie in een tot twee dagen gerealiseerd zijn, veelal zonder hak en breekwerk. Het vervangen van kastdeurtjes en keukenfronten geeft je keuken vaak al een nieuw en fris uiterlijk.

Verdient je keuken misschien een aantrekkelijkere uitstraling? Of, ga je helemaal niet verhuizen en knap je liever je huis op? Er zijn maar weinig mensen die weten dat een keuken renovatie heel effectief kan zijn wanneer hun budget het niet toelaat om te investeren in een compleet nieuwe keuken. 1. Wat kun je doen aan verouderde apparatuur? 2. Hoe geef je je bestaande keuken een eigentijdse uitstraling? In dit artikel geven we je een aantal leuke ideeën voor het renoveren van je keuken.

Je geeft je keuken al een facelift door nieuwe apparatuur te plaatsen.

Ovens/magnetrons

Zo zou je bijvoorbeeld je oven of magnetron kunnen vernieuwen. De ruimte die je daarvoor hebt zou geen probleem hoeven zijn. Voor de gangbare merken ovens gelden in 95% van de gevallen standaard nis maten. Nieuwe ovens worden nog steeds zo gefabriceerd dat ze in de standaard nis van 45 cm of 60 cm passen. Dit geldt ook vaak voor combi-magnetrons met draaiplateaus.

Noviteiten zoals combi-stoomovens en koffiemachines

Ook zou je je keuken kunnen moderniseren met hippe apparatuur. De nieuwste trend op het gebied van koken is de combi-stoomoven. De meeste combi-stoomovens worden geleverd in de standaard afmetingen van ovens en passen dus gewoon in je keuken. Wil je een trendy koffiemachine ingebouwd hebben? Ook in bestaande keukens is dit veelal mogelijk.

Geen gaskookplaat maar inductiekookplaat

Was je sinds jaar en dag gewend om op gas te koken, de inductiekookplaat wint terrein. Je kunt je kookwijze veranderen zonder je complete keuken eruit te slopen. Een inductiekookplaat past in de uitsparing van een gaskookplaat. Wel heb je in 99% van de gevallen een extra groep nodig in je meterkast. Deze groep kan ook gebruikt worden voor keramisch koken. En inductie koken vereist speciale pannen. Check eventjes of je de juiste pannen in bezit hebt. Lees hier meer over turbo koken met inductie.

Weg met de waterkoker, Quooker in je keuken

Vroeger zette je een fluitketel op om water te verwarmen, later kon dat ook met een waterkoker. Tegenwoordig zijn er Quookers, kranen met warm, koud èn kokend water. Deze zijn gewoon te monteren in je keuken, je moet alleen je huidige kraan verwijderen. Daarnaast is er een boiler nodig in je gootsteenkastje voor het kokende water. Ben je niet zo handig? De meeste keukenspecialisten kunnen dit voor je verzorgen.

Keuken uitbreiden met een vaatwasser

Het scheelt al veel afwas ergernis wanneer je een vaatwasser hebt draaien. Ook in bestaande keukens kan deze ingebouwd worden. Ze passen gewoon in standaard kastjes van 45 cm of 60 cm breed. Hiervoor moet het binnenwerk van het kastje verwijderd worden en er is een ander front nodig. De aansluiting en de afvoer van de vaatwasser worden in het kastje links of rechts aangebracht.

Hoe geef je je bestaande keuken een eigentijdse uitstraling?

Nieuw aanrechtblad in oude keuken

Met een nieuw aanrechtblad geef je je keuken al een totaal andere look. Er zijn tal van mogelijkheden in marmer, hardsteen, beton en composiet. Lees meer over de voor- en nadelen van de diverse types aanrechtbladen. Vroeger hadden de aanrechtbladen een hoogte van 90 cm. Omdat de mensen steeds langer worden, worden de huidige aanrechtbladen standaard op 93 cm gemonteerd. In een oude keuken kan dus nog heel goed aan lager aanrechtblad voorkomen. Je kunt dit oplossen door een nieuw aanrechtblad te kiezen met een dikker werkblad van 6 cm of 10 cm. Wel zul je dan je achterwand opnieuw moeten betegelen, omdat de onderste tegelrand altijd precies aansluit op het aanrechtblad.

Folie dat loslaat op kastdeurtjes. Nieuwe keuken? Nieuwe deuren? Nieuw folie?

Omkrullend folie ziet er lelijk uit. Vaak heeft dit te maken met gassen die uit de spaanplaat van de kastdeuren worden gewrongen, waardoor het folie loslaat. Maar er valt iets aan te doen, en je hoeft niet je complete keuken te vervangen. Wanneer je nieuwe deurtjes bestelt, is het probleem verholpen. Eventueel kun je nieuw folie laten plaatsen. Er zijn kunststofbedrijven die zich hierop toeleggen. Dit is echter een behoorlijk intensief proces en bijna net zo duur als nieuwe kastdeurtjes.

Ga maar na. De oude folie moet verwarmd worden zodat het verwijderd kan worden. Dan moet de onderliggende spaanplaat opnieuw geschuurd worden voordat het nieuwe jasje kan worden aangebracht. Dan is het nog maar de vraag of het probleem niet terugkomt. Het folie liet immers niet voor niks los. Spaanplaat werd in 2000 geïntroduceerd. De werking van folie op spaanplaat was toen onvoldoende bekend en zorgde later voor problemen zoals loslatend folie. Inmiddels zijn de kinderziektes verdwenen uit dit materiaal. De nieuwe spaanplaatdeuren bevatten andere bestanddelen, folies en lijm. In oudere spaanplaatkastjes kun je dit probleem zeker nog wel tegenkomen.

Van kersen naar grijs

De kleur van je keuken is een blikvanger. En er zijn nu eenmaal kleuren die verouderen en ingehaald worden door nieuwe kleuren zoals wit, grijs en naturel tinten. Wil je je keuken ook een facelift geven? Geen nood. Wanneer je kastdeurtjes van hout of fineer zijn, kun je dit gewoon overschilderen of spuiten.Let op met spaanplaatkastjes, deze kun je niet zonder meer overschilderen. Eerst moet je met een kwast een primer aanbrengen op de kunststoflaag alvorens het overschilderbaar is. Het is moeilijk om dit heel netjes uit te voeren. Immers, alle oneffenheden zoals haartjes of korreltjes blijf je zien.

Van oud Hollands naar design

Ben je de stijl van je keuken zat, en wil je niet investeren in een compleet nieuwe keuken? Met een paar handige foefjes kun je je keuken een modernere uitstraling geven. Heb je nog een uittrekbare afzuigkap? Plaats er een schouw omheen. Er zijn designschouwen die eenvoudig te plaatsen zijn. En verwijder de krans- en sierlijsten uit je keuken. Dit geeft een strakker aanzien. Ook kun je nog je tl-verlichting door spotjes vervangen. Moet je zien wat voor effect dat geeft!

Onze meest recente berichten

Houten vloer in keuken

Is een houten vloer geschikt voor in de keuken?

Ja, houten vloeren kun je zonder problemen als keukenvloer gebruiken. Sterker nog,

Lees meer
Botanische keuken

Tips voor een botanische keuken

Heb je altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar heb je geen

Lees meer
Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken: de belangrijkste tips

Keukenhygiëne is niet alleen belangrijk om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Een

Lees meer