Met de introductie van de anti-aanbaklaag is koken een stuk makkelijker geworden. Je eten koekt niet langer aan de bodem vast en je maakt de pan na het koken in een handomdraai schoon. Maar is een anti-aanbaklaag wel zo gezond? Er gaan al jaren verhalen de ronde dat de baklaag ongezond zou zijn…
Het materiaal waarvan de anti-aanbaklaag is gemaakt
Een anti-aanbaklaag is meestal van teflon gemaakt, dit is een soort plastic dat rond de 325 graden begint te smelten. Niks aan de hand zou je zeggen, maar het probleem is dat teflon al rond de 150 graden van structuur begint te veranderen en de bodem daardoor kwetsbaar is voor beschadigingen.
Het gevolg is dat er stukjes van de anti-aanbaklaag los kunnen komen, die vervolgens in je eten terechtkomen. En precies daar ontstaat de discussie: is het ongezond om stukjes van de aanbaklaag binnen te krijgen? Martin van den Berg (toxicoloog) stelt in een artikel van Radar dat de stukjes schadelijk kunnen zijn als ze groot genoeg zijn om je slokdarm te kunnen beschadigen.
Toch is de discussie over de gezondheidsrisico’s vandaag de dag nog steeds gaande. Als consument zijnde kan het daardoor lastig zijn om te bepalen wat juist is: wel of geen pannen met anti-aanbaklaag gebruiken? Veel mensen kiezen er vanwege het gemak voor om de pannen met anti-aanbaklaag te blijven gebruiken.
Doe je dat ook? Zorg dan in ieder geval dat je de pan op de juiste manier gebruikt, zodat de hij langer goed blijft en minder snel beschadigd.
Zo gaat de anti-aanbaklaag langer mee
Een anti-aanbaklaag is kwetsbaar bij hoge temperaturen, daarom is het gebruik van bestek en ander kookgerei van staal niet aan te raden. Je zult zien dat er binnen de kortste keren beschadigingen in de baklaag ontstaan.
Gebruik daarom zachte spatels bij het koken en een zachte spons bij het schoonmaken van de pan. Doe de pan bij voorkeur niet in de vaatwasser en kook niet op te hoge temperaturen. Dat zorgt er namelijk voor dat de pan minder lang mee gaat.
Voordelen van een anti-aanbaklaag
Los van de discussie of de anti-aanbaklaag wel of niet gezond is, biedt het je het voordeel dat je eten minder vet kunt bereiden. Dat maakt een verschil in calorieën. Een klein scheutje olie of een klontje bakboter is voldoende om je krieltjes en vlees te kunnen bakken. Zonder dat ze aan de bodem vast blijven plakken.
Alternatieve pannen
Pannen met een anti-aanbaklaag gemaakt van thermolon vormen een alternatief voor de bodems van teflon. Een pan met een bodem van thermolon is qua kwaliteit ongeveer gelijk aan een bodem die van teflon is gemaakt, alleen gaan de pannen meestal langer mee.
Het smeltpunt van thermolon ligt namelijk rond de 450 graden. Een stuk hoger dan de 325 graden van teflon. De bakbodem is daardoor minder gevoelig voor beschadigingen.
Zo hoef je niet alleen minder vaak nieuwe pannen te kopen, maar loop je ook minder snel het risico dat je stukjes van de bakbodem binnenkrijgt. Een fijne gedachte nu er nog zoveel discussie is over de vraag of een anti-aanbaklaag wel of niet ongezond is.