Een kant-en-klare magnetronmaaltijd is natuurlijk niet altijd even gezond. Maar voor wat betreft de verhalen over de gevaren voor onze gezondheid vanwege de werking van magnetrons, hoeven we ons weinig zorgen te maken. Termen als ‘magnetronziekte’ zijn broodje-aapverhalen, stelt Tiny van Boekel, hoogleraar productontwerpen en de kwaliteitskunde in de Volkskrant.
Straling en magnetrons
Een magnetron warmt het eten snel op doormiddel van veilige elektromagnetische straling. De straling in de magnetron zorgt ervoor dat de vochtdeeltjes die in je eten zitten in beweging worden gezet, daardoor ontstaat er wrijving en komt er warmte vrij. Je maaltijd wordt op die manier snel opgewarmd en je eten staat binnen enkele minuten op tafel.
Welk voedsel kun je niet in de magnetron bereiden?
Voedingsproducten met een schil, zoals bijvoorbeeld eieren, kunnen niet in de magnetron. De schil heeft namelijk een isolerende werking die de warmte tijdens het opwarmen vasthoud. Als het product te warm wordt kan het daardoor ontploffen. Het ontploffingsgevaar geldt niet alleen voor voedsel, maar ook voor potjes en pannen. Zo kunnen potjes met een deksel en metalen pannen niet in de magnetron.
Kun je ook koken in de magnetron?
Ja, dat kan. Voedselproducten die je normaal gesproken in een pan kookt of stoomt, kun je ook in de magnetron bereiden. Je kunt zelfs vlees en vis met de magnetron klaar maken. Je heb daarbij geen olie of bakboter nodig, waardoor je eten minder vet wordt.
Bovendien verlies je bij het koken van groentes minder vitamines dan bij het ‘normale’ koken, waarbij de vitamines via het kookwater deels verloren kunnen gaan. Toch is er al jaren een discussie gaande over het verlies van voedingswaardes wanneer je producten in een magnetron kookt. Volgens fit.nl en de universiteit van Harvard valt dit mee.
Naast koken, kun je de magnetron ook gebruiken om eten te ontdooien. Zo is een boterham uit de vriezer snel ontdooit en klaar om op te eten. Gaat het om dikke stukken vlees? Dan kun je de magnetron beter niet gebruiken. De snelle opwarming van het vlees zorgt er voor dat de buitenkant snel gaar wordt, terwijl de kern van het vlees nog bevroren is.
Dat is ook de reden waarom je maaltijden in de magnetron het beste in kleine bakjes kunt opwarmen, op die manier voorkom je dat het binnenste gedeelte van de maaltijd kouder is dan het buitenste gedeelte.
Hygiëne en magnetrons
Hoewel een magnetron je veel tijd kan besparen om eten te bereiden, moet je hem regelmatig schoonmaken om het koken hygiënisch te houden. Een eenvoudige manier om de magnetron schoon te maken, is door schoonmaakazijn te gebruiken.
Vul een bakje voor de helft met water en doe er een klein scheutje schoonmaakazijn bij. Zet de magnetron vervolgens 5 minuten aan, zodat er stoom ontstaat. Nadat de timer afgaat, verwijder je het bakje en kun je de magnetron met een doek schoonvegen. Klaar!