:
moderne landelijke keuken

Hoe herken je een landelijke keuken? In een keukenshowroom kan je ze er waarschijnlijk zo tussen uit pikken. De stijl van het framewerk doet denken aan hoe de keukens vroeger werden gemaakt zodat ze een landelijke stijl krijgen.

Het gasfornuis doet ook duiden op een landelijke keuken. Gietijzer en hout zijn veelgebruikte materialen bij landelijke keukens. In een landelijke stijl huis past natuurlijk een landelijke keuken. Vaak wordt deze keuken geassocieerd met een gezellige sfeervolle boerenkeuken alhoewel er tegenwoordig ook moderne landelijke keukens zijn die alles behalve oubollig zijn. Door lichte en frisse kleuren te gebruiken worden landelijke keukens een prettige leefruimte.

Een landelijke keuken is een echte leefkeuken en valt zeker onder de categorie woonkeukens. Bij landelijke keukens wordt vaak gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout en steen, deze geven de ruimte een warme sfeer. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van echte landelijke ornamenten zoals een vrijstaand fornuis of een grote stenen spoelbak.

Nostalgie

Een landelijke keuken hoeft niet per se uit oude materialen zoals gietijzer en hout te bestaan om tot de categorie landelijke keukens te behoren, er zijn tegenwoordig ook moderne landelijke keukens. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een andere kleur front in de keuken met lichtere accenten dan krijgt je keuken een nostalgisch landelijke stijl maar met een moderner gevoel.

Hedendaags

Natuurlijk kan je in een landelijke keuken moderne keukenapparatuur gebruiken.  De look en feel van een landelijke keuken is een specifieke stijl. Maar verder kan deze keuken helemaal super de luxe en modern zijn. Materialen, kleuren en details vormen de landelijke stijl en niet de keukenapparatuur. Details zijn belangrijk voor een landelijke keuken dus let erop dat deze aanwezig zijn. Je kan een landelijk gevoel ook creëren met bijvoorbeeld behang, tegels of accessoires in de keuken.

Details

De landelijke keuken wordt met name gevormd door zijn details zoals de handgrepen van de laden en kastjes. Textiel en servies zijn bijvoorbeeld ook belangrijk om de keuken het landelijke gevoel te geven.

Kenmerken van een landelijke keuken

  • De kastdeuren hebben vaak een lichte kleur, denk aan beige en off-white
  • De kastfronten hebben vaak een uitgefreesd motief
  • Accenten zijn vaak in de kleuren, bruin, zwart en eikenwit
  • Een fornuis heeft een landelijke uitstraling, maar is wel voorzien van alle moderne functionaliteiten
  • Veel gebruik van riet, hout en koper
  • Gebruik van natuursteen
  • De afwerking van de keuken is belangrijk, nostalgie en ambacht in combinatie met landelijke accessoires en textiel
  • Landelijke keukens worden vaak gecombineerd met een landelijke vloer. Een houten vloer in de keuken levert het mooiste totaalplaatje op.

Onze meest recente berichten

Houten vloer in keuken

Is een houten vloer geschikt voor in de keuken?

Ja, houten vloeren kun je zonder problemen als keukenvloer gebruiken. Sterker nog,

Lees meer
Botanische keuken

Tips voor een botanische keuken

Heb je altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar heb je geen

Lees meer
Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken: de belangrijkste tips

Keukenhygiëne is niet alleen belangrijk om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Een

Lees meer