:

Is een keuken uit Duitsland goedkoper?

De aankoop van een nieuwe keuken is voor veel mensen een grote uitgave. Daarom nemen we vaak de tijd om aanbieders met elkaar te vergelijken, zelfs als dat over de grens is. Zo wordt er bijvoorbeeld op Google maandelijks ruim 800 keer op het zoekwoord ‘keuken kopen in Duitsland’ gezocht. Maar is het daadwerkelijk goedkoper om je nieuwe keuken in Duitsland te kopen? Ja en nee. Het hangt ervan af of je een basic keuken wilt of een luxe versie met alles erop en eraan.

Het soort keuken en lagere prijzen

Wil je echt financieel voordeel behalen door je keuken in Duitsland te kopen, dan moet je voor een eenvoudige of doorsnee keuken kiezen. Dergelijke keukens zijn van alle gebruikelijke keukenapparatuur voorzien en van prima kwaliteit. Heb je een voorkeur voor duurdere keukens? Dan is het vaak minder interessant om naar Duitsland te rijden.

Redenen voor de lagere prijzen

Hoewel de redenen voor de lagere prijs van een keuken uit Duitsland per zaak kan verschillen, is de lagere prijs vaak wel degelijk te verklaren:

 • Keukens van een Duits merk komen vaak uit Duitsland, waardoor de transportkosten lager liggen dan wanneer je dezelfde keuken in Nederland zou kopen.
 • De showrooms in Duitsland zijn meestal was somberder ingericht dan in Nederland, waardoor de verkoopkosten lager liggen.
 • Dit punt gaat niet altijd op, maar soms kunnen Duitse verkopers dezelfde keuken tegen een lagere prijs aanbieden door keukenapparatuur van een ander merk te leveren. Dit maakt de keuken natuurlijk niet echt goedkoper. Een Nederlandse keukenverkoper kan immers hetzelfde doen om de prijs te verlagen.

Tips bij het kopen van een keuken in Duitsland

Een ritje op en neer naar Duitsland kost je al snel een halve dag en een tank benzine. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid je auto in te stappen. Houd in ieder geval rekening met het volgende:

 • Maak een selectie van keukenzaken die je wilt bezoeken en lees online reviews. Mocht je bij de eerste zaak niet slagen, dan hoef je niet onverwachts op zoek naar een andere goede zaak.
 • Stel een lijstje met eisen op waaraan de keuken moet voldoen. Zo voorkom je achteraf teleurstellingen.
 • Meet de beschikbare ruimte in je woning, zodat je weet wat de afmetingen van je nieuwe keuken moeten zijn.
 • Neem geen overhaaste beslissingen. Heb je een keuken gevonden die je wilt kopen? Neem dan rustig de tijd om wat te drinken en laat het aanbod even bezinken. Voelt het daarna nog steeds goed? Teken dan de offerte.
 • Stel je budget van tevoren vast en wijk er niet vanaf. Zo voorkom je dat je te veel geld uitgeeft.
 • Let op dat je de btw niet dubbel betaald. Omdat Nederland en Duitsland beiden lid zijn van de Europese Unie, hoeft de keukenzaak geen btw in rekening te brengen. Dat doet de Nederlandse belastingdienst.

Tips om je nieuwe keuken goedkoper te maken

Hoewel een keuken uit Duitsland goedkoper kan zijn dan in Nederland, kost een keuken nog steeds een hoop geld. Met deze tips kun je de prijs verlagen:

 • Een keukenblad van natuursteen is vele malen duurder dan een kunststof keukenblad. Door voor een goedkoper materiaal te kiezen, kun je de prijs van de keuken flink verlagen.
 • Houd de opstelling van je nieuwe keuken gelijk aan die van de oude. Zo voorkom je dat er leidingen verlegd moeten worden en bespaar je geld op de montage.
 • Heb je geen twee linkerhanden? Overweeg dan om de keuken zelf te plaatsen. Dat scheelt al snel honderden euro’s in de aanschafprijs.
 • Kies keukenapparatuur van een minder duur merk. Hoewel merken als Miele van topkwaliteit zijn, betekent dat niet dat merken als Zanussi niet volstaan. Hoewel de apparatuur vaak van lagere kwaliteit is en minder functionaliteiten heeft, heb je er vaak jarenlang plezier van.

Alternatief voor een nieuwe keuken: keukenrenovatie

Blijkt een nieuwe keuken uiteindelijk toch te duur? Overweeg dan om je keuken te renoveren. Dat scheelt al snel duizenden euro’s, terwijl je keuken er weer als nieuw uitziet. Lees meer over keukenrenovatie.

Onze meest recente berichten

Houten vloer in keuken

Is een houten vloer geschikt voor in de keuken?

Ja, houten vloeren kun je zonder problemen als keukenvloer gebruiken. Sterker nog,

Lees meer
Botanische keuken

Tips voor een botanische keuken

Heb je altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar heb je geen

Lees meer
Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken: de belangrijkste tips

Keukenhygiëne is niet alleen belangrijk om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Een

Lees meer