:
Keukenopstelling trendy keuken

Het kiezen van een keuken is voor veel mensen lastig. Om nog maar niet te beginnen over de keukenopstelling. En dat is ook niet zo vreemd, want keukens gaan over het algemeen jarenlang mee. Zo vaak ben je er dus niet mee bezig.

Geen zorgen, wij gaan je helpen door alle mogelijkheden voor de keukenopstelling met je te bespreken.

Rechte keukenopstelling

Wanneer je weinig ruimte hebt is een rechte keukenopstelling een goede keuze. Je voorkomt ermee dat je keuken te groot oogt en je houdt voldoende loopruimte over.

Een nadeel is dat je vaak net een keukenkastje tekort komt voor al je keukenspullen. Om dat probleem op te lossen, kun je ervoor kiezen om een losse koelkast aan te schaffen. Doe dat pas als je keuken is geïnstalleerd. Dan kun je beter bepalen hoe groot de koelkast mag zijn. Vanaf een schets met de indeling kan dat soms lastig zijn.

Rechte keukens met een kookeiland

Het is niet zo dat rechte keukens alleen geschikt zijn voor als je weinig ruimte hebt. Zo kan een rechte keuken in combinatie met een kookeiland in grote ruimtes een schitterende aanblik opleveren. Zet een paar barkrukjes aan de zijkanten van het kookeiland en je hebt ook nog eens een gezellige plek om te borrelen!

U-Keukens

Heb je een mooie grote inham in je woonkamer? Dan is een U-keuken een perfecte keuze. Alle kasten staan bij deze keukenopstelling tegen de muur, waardoor je veel bewegingsruimte hebt en snel bij alle keukenkastjes kunt komen.

Als je genoeg ruimte hebt, kun je overwegen om een kookeiland toe te voegen, maar doe dat dus alleen als je echt voldoende ruimte hebt. Anders verlies je bewegingsruimte en oogt het geheel te vol.

Hoekkeukens

Hoekkeukens zijn ideaal als je een brede ruimte hebt waar je de keuken kunt plaatsen. Door de hoek kun je veel kastruimte creëren. Bovendien heeft een hoekkeuken vaak een groot werkblad waaraan je met meerdere personen kunt koken.

Is de keukenruimte groot genoeg? Dan kun je ook nog een eettafel kwijt, of een kookeiland voor meer kookruimte en keukenkastjes.

Zo benut je de hoekkast optimaal

Hoewel een hoekkeuken een grote hoekkast heeft, kan het gebruik van de kast lastig zijn. Zie maar eens een pan die helemaal achterin de hoekkast staat te pakken. Dan verdwijn je half in de kast!

Om de kastruimte optimaal te gebruiken, maar dan op een gebruiksvriendelijke manier, kun je ervoor kiezen om een hoekcarrousel te plaatsen. Zo kun je alle pannen of andere keukenspullen in een handomdraai pakken.

Meer weten over hoekcarrousels? Lees ons blogartikel ‘Een hoekcarrousel in je keuken: de voor- en nadelen’.

Opmerking: als het artikel ‘Een hoekcarrousel in je keuken: de voor- en nadelen’ online staat, link er dan naartoe.

Open, halfopen of een dichte keuken?

Naast de keukenopstelling kun je voor een open, halfopen of een dichte keuken kiezen. Daarmee bepaal je in hoeverre de keuken bij de woonkamer wordt betrokken. Al is de keuze hierin natuurlijk afhankelijk van de ruimte en indeling van je woning.

Vroeger werd er standaard voor een dichte keuken gekozen. Dus een keuken in een aparte ruimte. Tegenwoordig zie je dit soort keukens nauwelijks meer. Behalve in oude of kleine woningen. De meeste mensen kiezen nu voor een open of halfopen keuken.

Het voordeel van een open keuken, dus waarbij de keuken bij de woonkamer wordt betrokken, is dat de woonruimte groter oogt. Daarnaast vinden veel mensen het gezellig dat ze elkaar kunnen zien terwijl ze in de keuken aan het werk zijn.

Wil je liever dat de keuken wat meer is afgesloten, bijvoorbeeld om de kookgeuren minder goed in de woonkamer te ruiken? Kies dan voor een halfopen keuken, waarbij je de keuken met een toog of wand van de woonkamer scheidt.

Meer keukenadvies?

Lees dan onze andere keukenblogs. Wil je een keuken op maat laten ontwerpen, zodat hij perfect bij de ruimte in je woning past? Dat kan natuurlijk ook. Bezoek in dat geval een keukenspecialist, zoals Kloosterman Exclusief.

Onze meest recente berichten

Houten vloer in keuken

Is een houten vloer geschikt voor in de keuken?

Ja, houten vloeren kun je zonder problemen als keukenvloer gebruiken. Sterker nog,

Lees meer
Botanische keuken

Tips voor een botanische keuken

Heb je altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar heb je geen

Lees meer
Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken: de belangrijkste tips

Keukenhygiëne is niet alleen belangrijk om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Een

Lees meer