Wie denkt dat het uiterlijk van een koelkast of vriezer niet belangrijk is heeft het mis. De vorm, kleur en uitstraling zijn juist belangrijk voor de look en feel van jouw nieuwe keuken. Een aantal zaken zijn belangrijk als je een nieuwe koel of vries kast aanschaft. De inhoud, steraanduiding, invries capaciteit, energieverbruik! Leuk extraatje is de ice-dispender met bijvoorbeeld ijsklontjes!
Waar je op moet letten?
Een koelkast koelt via een aggregaat aan de achterkant. Doordat de warmte er aan de achterkant van het apparaat wordt uitgeblazen, moet de kast altijd iets van de muur staan. Er zijn een aantal dingen waar je bij de aanschaf van een koelkast op moet letten: hoe groot moet hij zijn en hoe lang bewaar je eten? Wie iedere dag boodschappen doet, heeft minder ruimte nodig dan iemand die één keer per week boodschappen doet voor de rest van de week.
Wie op zoek gaat naar een nieuwe koelkast, ziet al snel dat de ontwikkelingen van de moderne koelkast niet stil heeft gestaan. Ga jij maar een keer per week naar de supermarkt? Dan spelen versheid en smaak, voorraad en uiterlijk en natuurlijk het aspect van gezond, vitaminerijk voedsel een belangrijke rol in je leven. Levensmiddelen die langere tijd goed moeten blijven, kunnen vaak het best worden ingevroren. Levensmiddelen die in bevroren toestand worden gekocht, moeten thuis ook ingevroren blijven. Daarom zijn combi’s, met vaak ruim bemeten vriesvak(ken), en diepvrieskasten sterk in opmars.
Bij de aanschaf van een koelkast zijn er een paar dingen waar je op moet letten.
Koelsystemen
Tegenwoordig werken steeds meer merken met twee gescheiden koelsystemen, een voor het koelgedeelte en een voor het vriesgedeelte, Deze kunnen los van elkaar kunnen worden ingesteld. Dat luchtvochtigheid en temperatuur niet overal in de koelkast gelijk zijn, is normaal. Meestal is het achterin de koelkast kouder dan voorin en is het bovenin warmer dan onderin. De reden hiervoor is dat de verdamper, het systeem dat warmte onttrekt aan de binnenkant, meestal op of in de achterwand zit én omdat warme lucht lichter is dan koude en dus opstijgt. Z0 ontstaan er verschillende temperatuurzones die de mogelijkheid geven om levensmiddelen op te bergen bij de beste bewaartemperatuur. De bewaartemperatuur e is namelijk niet voor alle levensmiddelen hetzelfde.
Een Amerikaan
De “side-by-side” koelkasten zijn populairder dan ooit. Deze indrukwekkende Amerikaan is niet alleen stoer, maar bied ook een enorme hoeveelheid ruimte. Ze zijn uitgerust met een tap voor ijswater, een ijsblokjesmachine of zelfs een geïntegreerde huisbar. Deze Amerikaan brengt het goede leven wel heel dichtbij!
Uitwendig
Veranderingen zijn verder bijvoorbeeld de uitwendige bedieningspanelen. De vroegere knopjes en controlelampjes zijn inmiddels vervangen door elektronische- en LCD-touchscreens met sensorbediening, die alle noodzakelijke informatie geven en waarbij met een lichte druk van de vinger elke gewenste functie kan worden geactiveerd.
Dynamisch
Bij de dynamische koeling is geen sprake van natuurlijke luchtcirculatie. Hier zorgen één, soms twee ventilatoren voor een gelijkmatige verdeling van temperatuur en luchtvochtigheid. Hierbij verloopt de koeling van nieuwe producten sneller en kunnen alle levensmiddelen op elk niveau worden neergezet, wat tegelijk een voordeel en een nadeel is. De meeste koelkasten werken daarom met statische koeling. Het groenten vak is een afgesloten ruimte en doet dus niet mee aan de statische of dynamische kringloop. Dit voorkomt versnelde uitdroging van de groenten en overmatige condensvorming elders in de koelkast. Bij sommige merken en types kan zelfs de vochthuishouding in het groenten vak afzonderlijk worden geregeld.
Harmonie
Een nieuwe koeltechnologie is de combinatie van een temperatuursensor en een vochtigheidssensor. De temperatuursensor waarborgt een stabiele temperatuur in de koelkast en herstelt de temperatuur 10 keer sneller na het openen van de deur. De vochtigheidssensor meet continu de luchtvochtigheid en houdt deze op het juiste niveau.
Zuinig
Sinds 1980 zijn koelkasten meer dan zestig procent zuiniger geworden. Veel koelapparaten zijn dan ook voorzien van het energielabel A+++. Deze koelkasten verbruiken maar liefst zo’n 70% minder energie dan koel- en diepvrieskasten met een A op het label (bij een A+ label is dat 50% minder). Sinds 1 juli 2012 is het voor fabrikanten niet meer toegestaan om koel- en vriesapparatuur met energieklasse A of lager te verkopen aan de handel. Dat maakt A+ tot het minst zuinige label voor koelen en vriezen. En A+++ tot het aller zuinigste. Zeker voor een apparaat dat 24 uur per dag aanstaat, scheelt dat op jaarbasis dus een aardige slok op een borrel. De moderne koelkast is voor 95 procent of meer recyclebaar.
Luchtjes
Tegenwoordig wordt in steeds meer koelkasten een speciaal filter toegepast, dit filter beperkt de hinderlijke luchtjes die sommige levensmiddelen afgeven, zoals kaas, vis of knoflook. Het bedieningspaneel van deze koelkasten geeft na verloop van tijd automatisch aan dat het filter moet worden vervangen.