Magnetron
In een magnetron wordt het voedsel verwarmd door microgolven, die de kleinste deeltjes in het voedsel in beweging brengen. Dat zorgt voor wrijvingswarmte van binnenuit waardoor het eten in sneltempo verwarmd wordt. De microgolven mogen niet ontsnappen omdat ze schadelijk kunnen zijn voor mensen die in de buurt staan. Daarom is de bemanteling van een magnetron van metaal. Let er bij aanschaf van een apparaat altijd op dat het is voorzien van KEMA-keur. Je kunt er dan van uitgaan dat het met de veiligheid wel goed zit.
Combimagnetron
De combimagnetron is een veelzijdig apparaat en verenigt de functies van magnetron, heteluchtoven en de grill. Je kunt er in koken, bakken, en braden. De functies zijn niet alleen afzonderlijk, maar ook in combinatie te gebruiken. Je kunt dus traditioneel koken, alleen dan twee keer zo snel. Aan de bovenkant van de meeste combimagnetrons zit een afvoeropening voor hete lucht. Zet de magnetron daarom nooit direct onder een bovenkastje op het aanrecht want boven het toestel moet minimaal vijftien centimeter ruimte vrij blijven.
