:

Wanneer je de keukenruimte gaat inrichten, denken de meeste mensen niet aan de raamdecoratie. Terwijl de decoratie die je voor de ramen hangt grote invloed heeft op het totaalplaatje van de keukenruimte. Maar ook vanuit praktisch oogpunt is het van belang om je goed in te lezen in de mogelijkheden voor raamdecoratie in de keuken.

Hoe zit het bijvoorbeeld met de lichtinval? Kortom, genoeg te bespreken! In dit blog vertellen we je dan ook alles over de verschillende soorten raamdecoratie.

Geschikte raamdecoratie voor in de keuken

In de keuken wordt gekookt waardoor er warmte, vuil en vocht in de ruimte komt. Daardoor is niet iedere soort raamdecoratie geschikt voor in de keuken. Kies daarom altijd voor één van de volgende raamdecoraties:

  • Rolgordijnen
  • Jaloezieën van aluminium of PVC
  • Plisségordijnen

Waarom specifiek deze decoraties? Omdat ze de mogelijkheid bieden om de hoeveelheid lichtinval en privacy in de keuken naar wens in te stellen en te veranderen, door ze meer of minder te openen. Vaak kunnen voorbijgangers immers de keuken inkijken, daar zit je niet altijd op te wachten.

Daarnaast kun je rolgordijnen, jaloezieën en plisségordijnen schoonmaken. Niet geheel onbelangrijk in de keuken!

Rolgordijnen

Met rolgordijnen kun je alle kanten op, doordat ze in vele kleuren en stoffen leverbaar zijn. Met behulp van een koord kun je het rolgordijn naar wens gedeeltelijk of geheel openen of sluiten.

Omdat het rolgordijn recht naar beneden valt, zorgt het voor een strakke uitstraling in je keuken. Mocht er onverhoopt een vlek in het rolgordijn komen, dan kun je met een zachte spons en een sopje het gordijn schoonmaken.

Jaloezieën van aluminium of PVC

Jaloezieën van aluminium of PVC geven je keuken een stoere uitstraling. En omdat ze al sinds jaar en dag in de keuken worden toegepast, hoef je je geen zorgen te maken dat je keuken er na een paar jaar ouderwets door gaat ogen.

Net zoals bij rolgordijnen, zijn jaloezieën in vele kleuren verkrijgbaar. Daardoor is er altijd een passende oplossing die bij jouw interieur past. Er zijn ook houten jaloezieën verkrijgbaar, maar deze zijn helaas niet vochtbestendig.

Kies dus alleen voor een houten variant als de kans zeer klein is dat er vuil en vocht op het hout terechtkomt. Is die kans niet zo klein? Dan is het verstandiger om voor een aluminium of PVC variant te kiezen. Deze jaloezieën zijn van alle raamdecoraties bovendien het gemakkelijkste te reinigen.

Plisségordijnen

Plisségordijnen geven een trendy uiterlijk aan je keuken en bieden – in tegenstelling tot rolgordijnen – meer mogelijkheden om de lichtinval en de inkijk in de keuken te regelen. Bij vrijwel alle modellen is het namelijk mogelijk om het gordijn zowel aan de onderkant als aan de bovenkant te verstellen.

Je kunt het gordijn daardoor precies op de juiste hoogte en in de juiste breedte afstellen. Indien er onverhoopt vuil op de stof komt, dan kun je de vlekken er meestal met de hand uitwassen.

Shutters

Shutters zijn een bijzondere soort raamdecoratie. Door de brede (verstelbare) lamellen waarmee ze zijn opgebouwd, geven ze een moderne en strakke uitstraling aan je interieur. Een bijkomend voordeel van de brede lamellen, is dat ze gemakkelijk zijn schoon te maken.

Shutters worden ook wel ‘binnenluiken’ of ‘klapluiken met verstelbare lamellen’ genoemd. Ze zijn leverbaar in hout, aluminium en kunststof. Leuk om te weten: er zijn exclusieve designshutters verkrijgbaar. Ontworpen door Jan des Bouvrie. Meer weten? Bezoek de website van StyleShutters.

Meer lezen over het inrichten van je keuken?

Wil je meer inspiratie opdoen voor het inrichten van je keuken? Lees dan ook onze andere blogartikelen over keukeninrichting.

Onze meest recente berichten

Houten vloer in keuken

Is een houten vloer geschikt voor in de keuken?

Ja, houten vloeren kun je zonder problemen als keukenvloer gebruiken. Sterker nog,

Lees meer
Botanische keuken

Tips voor een botanische keuken

Heb je altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar heb je geen

Lees meer
Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken: de belangrijkste tips

Keukenhygiëne is niet alleen belangrijk om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Een

Lees meer