Ingrediƫnten voor 4 personen
– Risottorijst; ga uit van 100 gram rijst per persoon
– Champignons en andere paddestoelen; 200 gram per persoon
– (Italiaanse) Droge witte wijn; 100 ml, bij voorkeur Orvieto
– Bouillonpoeder of -blokjes; groentebouillon
– Paddestoelenfond; potje, geen voorgeschreven hoeveelheid
– Oude kaas; Pecorino, hollandse oude kaas of wat je hart je ingeeft
– Verse tijm; enkele takjes
– Sjalotjes; hoeveelheid naar smaak
– Kookroom (naar smaak)
Hulpmiddelen
– Wok
– Kookpan
– Koksmes en snijplank
– Spatel
– Koekenpan
Voorbereiding
Champignons
– Borstel de paddestoelen schoon en snijd ze in mooie stukken
Sjalotjes
– Snijd de sjalotjes fijn
Tijm
– Hak of knip de takjes tijm fijn
Bouillon
– Bereid in een pan een ruime hoeveelheid bouillon voor; sterkte hiervan mag naar smaak, maar ik raad een hele sterke bouillon aan
Fond
– Roer de fond flink door, zo, dat het vet goed verdeeld is
Kaas
– Schaaf de kaas in dunne plakjes en bewaar deze tot het serveren
Bereidingswijze
Olie
– Verhit de wok op hoog vuur
– Voeg een ruime hoeveelheid olie toe en verhit deze tot het kookpunt
– Voeg de sjalotjes en de fijngehakte tijm toe
Rijst
– Schep de rijst door het oliemengsel tot deze glazig ziet
– Begin dan met het toevoegen van de bouillon en de fond; zorg ervoor dat de fond eerder op is dan de bouillon, omdat de fond aan het begin van het garen de meeste smaak afgeeft; Een kwart van de pot fond op 1 soep-opschep-lepel is een goede verhouding
– Herhaal dit steeds nadat de rijst het vorige vocht heeft opgenomen, schep tussendoor steeds goed door
– Voeg nadat de fond op is, in een scheut alle wijn toe; voeg geen bouillon toe voordat de wijn is opgenomen
– Vervolg het toevoegen van de bouillon tot de rijst zacht en dik is
Paddestoelen
– Bak in de koekenpan de paddestoelen aan; houd deze apart tot het serveren
Serveren
– Als de risotto zacht en smaakvol is voeg je als laatste de kookroom toe; laat dit intrekken
– Schep vervolgens de paddestoelen door de risotto
– Verdeel de risotto over de borden en bestrooi met de oude kaas
Serveertips
De risotto is natuurlijk heel erg puur en `paddestoelerig`. Daarom is het goed om naast de sterke rijst een fris garnituur te presenteren, denk aan verse bladspinazie met nootmuskaat of citroen, om het geheel wat op te peppen. Serveer met een goed glas droge witte (Italiaanse) wijn.
Bron
