:
risotto al fungi

Ingrediënten voor 4 personen

– Risottorijst; ga uit van 100 gram rijst per persoon
– Champignons en andere paddestoelen; 200 gram per persoon
– (Italiaanse) Droge witte wijn; 100 ml, bij voorkeur Orvieto
– Bouillonpoeder of -blokjes; groentebouillon
– Paddestoelenfond; potje, geen voorgeschreven hoeveelheid
– Oude kaas; Pecorino, hollandse oude kaas of wat je hart je ingeeft
– Verse tijm; enkele takjes
– Sjalotjes; hoeveelheid naar smaak
Kookroom (naar smaak)

Hulpmiddelen

– Wok
– Kookpan
– Koksmes en snijplank
– Spatel
– Koekenpan

Voorbereiding

Champignons
– Borstel de paddestoelen schoon en snijd ze in mooie stukken

Sjalotjes
– Snijd de sjalotjes fijn

Tijm
– Hak of knip de takjes tijm fijn

Bouillon
– Bereid in een pan een ruime hoeveelheid bouillon voor; sterkte hiervan mag naar smaak, maar ik raad een hele sterke bouillon aan

Fond
– Roer de fond flink door, zo, dat het vet goed verdeeld is

Kaas
– Schaaf de kaas in dunne plakjes en bewaar deze tot het serveren

Bereidingswijze

Olie
– Verhit de wok op hoog vuur
– Voeg een ruime hoeveelheid olie toe en verhit deze tot het kookpunt
– Voeg de sjalotjes en de fijngehakte tijm toe

Rijst
– Schep de rijst door het oliemengsel tot deze glazig ziet
– Begin dan met het toevoegen van de bouillon en de fond; zorg ervoor dat de fond eerder op is dan de bouillon, omdat de fond aan het begin van het garen de meeste smaak afgeeft; Een kwart van de pot fond op 1 soep-opschep-lepel is een goede verhouding
– Herhaal dit steeds nadat de rijst het vorige vocht heeft opgenomen, schep tussendoor steeds goed door
– Voeg nadat de fond op is, in een scheut alle wijn toe; voeg geen bouillon toe voordat de wijn is opgenomen
– Vervolg het toevoegen van de bouillon tot de rijst zacht en dik is

Paddestoelen
– Bak in de koekenpan de paddestoelen aan; houd deze apart tot het serveren

Serveren
– Als de risotto zacht en smaakvol is voeg je als laatste de kookroom toe; laat dit intrekken
– Schep vervolgens de paddestoelen door de risotto
– Verdeel de risotto over de borden en bestrooi met de oude kaas

Serveertips

De risotto is natuurlijk heel erg puur en `paddestoelerig`. Daarom is het goed om naast de sterke rijst een fris garnituur te presenteren, denk aan verse bladspinazie met nootmuskaat of citroen, om het geheel wat op te peppen. Serveer met een goed glas droge witte (Italiaanse) wijn.

Bron

 

www.smulweb.nl

risotto al fungi
risotto al fungi

 

Onze meest recente berichten

Botanische keuken

Tips voor een botanische keuken

Heb je altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar heb je geen

Lees meer
Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken: de belangrijkste tips

Keukenhygiëne is niet alleen belangrijk om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Een

Lees meer
Zelf keuken maken

Zelf een keuken maken, waar moet je rekening mee houden?

Door je keuken zelf te maken, bespaar je flink op het arbeidsloon

Lees meer