:
frisse lucht

Vandaag de dag is een afzuigkap in de keuken een onmisbaar apparaat geworden. Tijdens het koken komen er geuren vrij en deze geuren worden door een afzuigkap afgezogen waardoor een prettig leefklimaat wordt gerealiseerd.

Bovendien is de afzuigkap is een belangrijk en onmisbaar onderdeel van het keukenontwerp! Een afzuigkap zorgt er dus voor dat de kookluchtjes en het vrijkomende vocht bij het koken worden afgevoerd. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken wordt de lucht niet ververst; er wordt zelfs juist zuurstof aan de keuken onttrokken.

Soorten afzuigkappen

• Een motorloze afzuigkap kan worden aangesloten op het centrale ventilatiesysteem van je woning. De praktijk heeft uitgewezen dat deze systemen niet echt bevredigende resultaten bieden. Hierdoor wordt de motorloze afzuigkap steeds minder toegepast.

• Als een afzuigkap met afvoer naar buiten kan en mag worden toegepast is het altijd de beste oplossing. Het afvoerkanaal moet wel voldoen aan de daaraan te stellen eisen.

• De integrale afzuigkap wordt nagenoeg geheel weggewerkt achter de kasten en doen dus onzichtbaar hun werk. Er zijn van dit soort meerdere uitvoeringen verkrijgbaar, soms als tussen unit, waarbij het naar voren te trekken deurpaneel als opvangscherm dient.

• De schouwkap is meestal een mooi ontworpen afzuigkap in rvs, aluminium of met glasaccenten. Tegenwoordig zijn ze zelfs volledig in glas verkrijgbaar. Deze afzuigkappen kunnen als wandmodel of als eilandmodel worden geleverd.

• Vanuit Amerika overgewaaid en zeer populair, deze zogenaamde “downdraft” afzuigkap. Dit exemplaar wordt nagenoeg onzichtbaar in je werkblad achter je kookplaat gemonteerd. Als je wilt afzuigen komt het apparaat uit het werkblad omhoog en zuigt de kookdampen op perfecte wijze af.

• De vlakscherm afzuigkap is voor een gedeelte weggewerkt in de kasten. Als je hem wilt gebruiken trek je het scherm naar voren.

• De werkblad afzuigkap is een staand model wat achter de kookplaat wordt gemonteerd. Hij is vaak voorzien van verlichting en zuigt de kookdamp direct op waar het ontstaat.

• Plafond afzuigkappen worden in het plafond ingebouwd en ontnemen dus ook niet meer het vrije ruimte op je werkblad.

• De inbouwunits, verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, worden in een bestaande schouw of kast geplaatst zoals bij de mooie antieke schouw in een boerderij.

• De laatste trend in afzuigkappenland is de rugwand afzuigkap, deze wordt in de dus in de rugwand van je keuken is geïntegreerd. Achter deze wand kan apparatuur wordt “verstopt”. In de wand is een rechthoekige uitsparing zichtbaar, die naar voren opent op het moment dat je de afzuigkap aangezet. De afzuigkap is dus volledig in de achterwand weggewerkt.

Onze meest recente berichten

Houten vloer in keuken

Is een houten vloer geschikt voor in de keuken?

Ja, houten vloeren kun je zonder problemen als keukenvloer gebruiken. Sterker nog,

Lees meer
Botanische keuken

Tips voor een botanische keuken

Heb je altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar heb je geen

Lees meer
Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken: de belangrijkste tips

Keukenhygiëne is niet alleen belangrijk om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Een

Lees meer