:
Fornuis

Koken is dé nieuwe trend en we staan steeds langer in de keuken. Belangrijk dus om ervoor te zorgen dat je gasfornuis ook aan al je eisen voldoet. Op gas koken is energiezuinig en de hitte is direct te regelen.

Gaskookplaten zijn geschikt voor alle typen pannen en de meeste gaskookplaten zijn voorzien van een elektrische ontsteking. De warmte is doorgaans zeer goed te regelen waardoor je minder kans loopt op aangebrand eten. Keramisch koken werkt eigenlijk op dezelfde manier als het klassieke elektrische koken.

In plaats van de ronde zwarte elektrische platen is een keramische kookplaat voorzien van een dikke glasplaat. Een gloeispiraal verwarmt de kookplaat met als nadeel dat de de plaat langzaam opwarmt en lang heet blijft. Hij is wel makkelijk schoon te houden. Inductie kookplaten werken op magneten. Het magnetische veld zorgt voor een snelle verwarming van de pan. Een Inductie kookplaat wordt minder warm en koelt ook sneller af. Voordeel van inductie koken is dat het verwarmingsproces stopt zodra je de pan van het gasfornuis haalt.

Tot enkele jaren geleden waren de mogelijkheden van koken beperkt: gas of elektrisch. Nu niet meer!

Door de snelle technische ontwikkelingen van het gasfornuis zijn er naast het nog steeds populaire koken op gas, nieuwe kookvormen ontstaan zoals keramisch koken en inductie koken. De verschillende (gasfornuis) kooksystemen zijn bijna allemaal verkrijgbaar verschillende uitvoeringen: met één of met juist heel veel pitten of kookzones, vrijstaand, inbouw, modern, nostalgisch, als domino-element of als semiprofessioneel fornuis. Een nieuwe trend zijn de kookplaten die naadloos in het werkblad kunnen worden ingebouwd. Dit gasfornuis geeft direct een heel ander beeld aan het design van de keuken.

Sommige fabrikanten hebben bieden de mogelijkheid om kookdemonstraties bij te wonen of de verschillende systemen naast elkaar te bekijken. Of u doet op afspraak mee aan een kookworkshop om ze zelf uit te proberen. In Nederland koken we nog steeds het liefst op gas. Het is vertrouwd, makkelijk te regelen en snel warm.

Soorten fornuizen

Om je te helpen bij het kiezen van het juiste fornuis, bespreken we de verschillende soorten fornuizen en wat hun voor- en nadelen zijn.

Gasfornuis

Vrijwel iedereen is bekend met koken op gas. Koken met een open vlam kent uiteraard risico’s. Toch zijn er een aantal voordelen van koken op gas. De warmte is zeer goed te regelen, waardoor je veel minder kans loopt op aangebrand eten. Daarnaast heb je geen speciale pannen nodig, zoals bij het koken op een inductieplaat. Een nadeel van koken op gas is dat de plaat lastig is schoon te maken. Een nieuwe trend is “gas-onder-glas”. De gaskookplaat is dan, net als de keramische en inductiekookplaat, voorzien van een glas keramische ondergrond. Hij is veel eenvoudiger schoon te maken en minder gevoelig voor het inbranden van etensresten.  Gas onder glas combineert dus de voordelen van koken met gas met het schoonmaakgemak van een vlakke kookplaat. Dit systeem kan makkelijk worden aangesloten op de bestaande gasaansluiting (aardgas, butaan of propaan). Bovendien is het voordeliger dan koken op een keramische plaat.

Elektrisch fornuis

Er komen steeds meer elektrische kooktoestellen op de markt, er worden namelijk steeds meer woningen gebouwd zonder gasaansluiting. Eén op de drie nieuwe woningen heeft elektrische kookapparatuur. De elektrische kookplaat verhit een spiraal of kookplaat. Hij is goedkoop in de aanschaf maar een nadeel is dat een gewone elektrische kookplaat traag reageert en langzaam warm of koud wordt.

Dit kun je als vervelend ervaren, maar je kunt er ook je voordeel mee doen. Als je bijvoorbeeld een saus maakt, kunt de kookplaat tijdig uitzet, en kan de saus nog enige tijd doorsudderen en warm worden gehouden. Omdat de plaat of het spiraal erg heet wordt, kunnen etensresten inbranden. Omdat de kookplaat niet geheel glad is, kan schoonmaken een lastig en arbeidsintensief klusje zijn. Elektrische kookplaten verbruiken veel stroom.

Inductie fornuis

Bij inductie komt warmte vrij door wrijving tussen elektromagnetische velden, waardoor er warmte ontstaat in de bodem van de pan. Hoewel inductie niet goedkoop is in aanschaf, is het wel voordelig in verbruik. Hou er rekening mee dat bij inductie alleen pannen met een bodem van staal, gietijzer of koper gebruikt kunnen worden. Inductie heeft vaak extra’s, zoals pan detectie en een kinderslot, en een minder hete kookplaat. Die komt snel op temperatuur en heeft een snelle kooktijd.

Keramisch fornuis

Werkt hetzelfde als een elektrische kookplaat, maar heeft ook een dikke glasplaat. Daarop staan in lijnen de kookzones aangegeven. Een spiraal verwarmt de kookplaat. Een keramische kookplaat is goedkoop in aanschaf en gemakkelijk schoon te houden. De pan wordt bij keramisch koken verwarmd met behulp van elektrische spiralen die onder glas zijn gemonteerd. Als je van plan bent om keramisch te koken, houd er dan rekening mee dat het lang duurt voordat de plaat heet is en is afgekoeld. Tegenwoordig zijn er moderne technieken zoals halogeenlicht, high speed en high transglas die dit weten op te lossen. Nadeel is dat de glasplaat makkelijk en snel beschadigt. Voordeel is dat hij wel weer makkelijk schoon te maken is.

Onze meest recente berichten

Houten vloer in keuken

Is een houten vloer geschikt voor in de keuken?

Ja, houten vloeren kun je zonder problemen als keukenvloer gebruiken. Sterker nog,

Lees meer
Botanische keuken

Tips voor een botanische keuken

Heb je altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar heb je geen

Lees meer
Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken: de belangrijkste tips

Keukenhygiëne is niet alleen belangrijk om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Een

Lees meer