:
finiglas finifusion keukenachterwanden

Wanneer je een nieuwe keuken gaat kopen, denk je vaak het eerst aan de opstelling, de keukenkasten en het aanrechtblad. Sta ook eens goed stil bij de keuze voor de keukenachterwand. Deze bepaalt namelijk ook voor een groot deel het aanzicht van de keuken. Hieronder zetten we de meest voorkomende soorten keukenachterwanden voor je op een rijtje.

Hout

Hout zorgt voor warmte in de keuken. Om ervoor te zorgen dat het hout goed tegen water en vuil kan, moet je dit eerst goed behandelen. Daarnaast kost het ook meer moeite om een hout schoon te houden omdat vuil eerder in het hout kan trekken. Een houten achterwand is niet bijzonder geschikt om achter je kookplaat te plaatsen omdat deze niet heel erg goed tegen hitte bestand is.

Gestuukt

De allergoedkoopste manier om de achterwand van je keuken aan te pakken is om deze te stuken en te verven. Gebruik het liefst watervaste verf of gewone verf met een beschermende laag parket lak zodat je de achterwand goed kunt schoonmaken. Een groot voordeel is dat je ‘m eenvoudig een ander kleurtje geeft als je ‘m zat bent.

Origineel

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een andere, bijzondere achterwand. Wat dacht je bijvoorbeeld van een achterwand van spiegels, een achterwand met white board verf of een achterwand met verlichting?

Tegel

De achterwand met wandtegels is waarschijnlijk de meest bekende achterwand voor de keuken. Voordeel van een tegels is dat deze meestal goedkoper is dan andere achterwanden. Een nadeel is echter dat de voegen die tussen de tegels zitten snel vuil kunnen worden en moeilijk te reinigen zijn. Hierdoor blijft een achterwand van tegels op de lange termijn niet altijd even mooi. Bij een tegelwand hoef je trouwens niet altijd aan een wand met grote tegels te denken, je kunt ook gebruik maken van mozaïektegels.

Glas

Glas is een duurzaam materiaal voor de keuken. Vaak kan een glazen achterwand uit één geheel worden gemaakt. In veel gevallen is het ook mogelijk om uitsparingen voor bijvoorbeeld hoeken en stopcontacten tegen meerprijs te laten aanbrengen. Achter de kookplaat (gas, inductie of elektrisch) wordt vaak gehard glas aangebracht.

Foto als achterwand

Bijzonder populair zijn ook de achterwanden die je zelf kunt voorzien van een (eigen) foto of afbeelding. Wat dacht je van je lievelingsrecept of je favoriete vakantiefoto als keuken achterwand? Deze achterwanden zijn krasvast, watervast, vet bestendig en bijzonder onderhoudsvriendelijk.

Rvs

Roestvrijstaal wordt vaak geplaatst in een moderne of industrieel ogende keuken. Voordeel van  rvs is dat deze goed schoon te maken is. Je kunt een rvs achterwand dan ook zonder problemen achter een gaskookplaat plaatsen. Een nadeel is wel dat je er snel vlekken op ziet zoals vetvlekken en afdrukken van vingers. Gelukkig zijn er genoeg schoonmaakmiddelen voor rvs verkrijgbaar zodat je achterwand in een mum van tijd weer schoon is.

Natuursteen

Natuursteen voor je keuken is een kostbare zaak. Natuurstenen achterwanden zijn namelijk vrij duur. Daar staat wel tegenover dat een natuurstenen achterwand vrijwel overal tegen bestand is en het ook nog eens eenvoudig te onderhouden is. Veel mensen kiezen ervoor om het natuurstenen werkblad een klein stuk op de muur door te laten lopen.

Kunststof

Kunststof is heel praktisch. Zo’n achterwand is namelijk duurzaam, vuil- en waterafstotend en makkelijk schoon te houden. Daarnaast zijn kunststof achterwanden voordelig en goed te repareren. Kunststof kan naadloos geplaatst worden of zo goed als onzichtbaar verlijmd worden. Bovendien is kunststof in oneindig veel verschillende kleuren en motieven verkrijgbaar. Heb je er ook al eens over nagedacht om het werkblad en de achterwand van je keuken naadloos op elkaar aan te laten sluiten? Met kunststof is dit heel goed mogelijk.

Onze meest recente berichten

Houten vloer in keuken

Is een houten vloer geschikt voor in de keuken?

Ja, houten vloeren kun je zonder problemen als keukenvloer gebruiken. Sterker nog,

Lees meer
Botanische keuken

Tips voor een botanische keuken

Heb je altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar heb je geen

Lees meer
Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken: de belangrijkste tips

Keukenhygiëne is niet alleen belangrijk om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Een

Lees meer