:
Oven

Zelf brood of een heerlijke appeltaart bakken? Het smaakt heerlijk en het hele huis ruikt ernaar. Zowel voor culinair bakken als voor het afbakbroodje of een pizza is een oven natuurlijk onmisbaar.

Ovens zijn de laatste jaren hoogstaand technisch vernuft geworden. En dat allemaal voor jouw gemak en plezier. Want het enige dat je nog hoeft te doen, is de juiste ingrediënten mengen om de meest verrukkelijke gerechten op tafel te toveren.

De soorten ovensystemen

  • Conventionele ovens. Deze ovens zijn met name geschikt voor een traditionele manier van braden. Dit systeem is er een voor keukenprinsen en prinsessen. Je moet wel enige kennis en inzicht hebben voor het gebruik van soms onder en soms bovenwarmte. Onder en boven in het apparaat bevinden zich verwarmingselementen die elektrisch worden verhit. Samen met de grill is deze onder- en bovenverwarming geschikt voor knapperig gebraden vlees of de bereiding van platte gerechten zoals taarten en pizza’s.
  • Heteluchtovens. Bij hete lucht- of turbo-ovens wordt hete lucht krachtig in de ovenruimte en rond het gerecht geblazen. Hierdoor wordt de warmte snel en gelijkmatig verdeeld waardoor het mogelijk is om op meerdere bak niveaus te bakken met een gelijkmatig bak resultaat. Turbo’s zijn dan ook zeer geschikt voor het bereiden van meerdere gerechten tegelijkertijd en is met name geschikt voor grotere (vlees-)gerechten. Deze ovens zijn natuurlijk ook uitgevoerd met een grillfunctie.
  • Multifunctionele ovens. Een multifunctionele oven is een combinatie van een conventionele en een turbo-oven. Hij combineert de eigenschappen van beide ovens, naar wens apart of gelijktijdig te gebruiken. Het principe is eigenlijk eenvoudig : net zoals je sneller bruint met een zacht briesje, zullen je gerechten sneller en beter garen wanneer er een constante circulatie is van warme lucht. Dit is de ultieme oven voor de gebruiker die regelmatig uitgebreid kokkerelt.

De combi-stoomoven

Koken met stoom is “hot”; het is een gemakkelijke, gezonde en smaakvolle manier van koken. De frisse kleur van levensmiddelen blijft behouden en ook vitamines blijven optimaal behouden. Een ander voordeel is dat er geen vet of olie gebruikt hoeft te worden. Zoals de naam al aangeeft is een combi-stoomoven  een combinatie van een gewone oven met een stoomoven. Hierdoor kan je de voordelen van beide apparaten goed combineren.

De stoom geleidt de warmte perfect zodat het eten gelijkmatiger gaart. Je kan voor elk gerecht aangegeven of je een hoge of een lage vochtigheidsgraad wenst. Hierdoor kan je in deze oven ook taarten kunt bakken of gerechten met een krokant korstje. Daarnaast kan je deze oven ook gebruiken voor bijvoorbeeld het rijzen van deeg door de toevoeging van een beetje stoom. Bovendien is de gaartijd van deze oven is ongeveer 20% korter dan die van een gewone stoomoven.

XXL ovens

Voor wie regelmatig voor veel personen tegelijk kookt zijn de nieuwe XXL ovens een uitkomst. Deze is 90 cm breed en door de volledige breedte van de oven te gebruiken is er ruimte voor zelfs de grootste kalkoen! Je hoeft dus geen grote porties meer te verdelen in kleinere porties om na elkaar op te warmen.

Onze meest recente berichten

Houten vloer in keuken

Is een houten vloer geschikt voor in de keuken?

Ja, houten vloeren kun je zonder problemen als keukenvloer gebruiken. Sterker nog,

Lees meer
Botanische keuken

Tips voor een botanische keuken

Heb je altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar heb je geen

Lees meer
Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken: de belangrijkste tips

Keukenhygiëne is niet alleen belangrijk om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Een

Lees meer