:
Botanische keuken

Heb je altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar heb je geen tuin of is je tuin simpelweg te klein? Dan is een botanische keuken de oplossing! Dit is een keuken met onder andere planten, warme kleuren en behang met een exotische print.

Al deze elementen bij elkaar zorgen voor een sfeervolle, ‘natuurlijke’ keuken. We noemen een botanische keuken daarom ook wel een ‘urban jungle’ keuken. In dit blogartikel vertellen we je hoe je zo’n urban jungle creëert.

Kies voor een mix van kleine en grote planten

Wat absoluut niet mag ontbreken in een botanische keuken, zijn planten. Kies voor een mix van kleine en grote planten met verschillende tinten groen. Om het echte urban jungle effect te creëren kun je een aantal planten aan de muur hangen. Maak het geheel af met kruidenplanten. Heerlijk om tijdens het koken je eten mee op smaak te brengen!

Behang met natuurlijke prints

Bij een keuken denk je niet als eerste aan behang, maar in een botanische keuken mag het eigenlijk niet ontbreken. Kies voor behang met natuurlijke prints. Bijvoorbeeld met plantjes, bomen of bloemen. Zo krijg je echt het idee dat je in de natuur staat te koken!

Tip: koop afwasbaar en hittebestendig behang. Dan hoef je je tijdens het koken geen zorgen te maken als er wat spetters tegen de muur aan komen.

Voeg industriële elementen aan de keuken toe

Een botanische keuken kun je perfect combineren met industriële elementen. Denk aan RVS stoelen met een houten zitting, een industriële keukenkast of ijzeren fotolijstjes met daarin posters van de natuur.

Koop een (duurzame) boomstamtafel

Om tijdens het eten het gevoel te versterken dat je in de natuur zit, mag een boomstamtafel eigenlijk niet ontbreken. Er zijn vele aanbieders van boomstamtafels, maar kies bij voorkeur voor een bedrijf dat hout gebruikt van bomen die toch al gekapt moesten worden.

Een voorbeeld van een dergelijk bedrijf is a AndWood. De bomen waarmee ze de tafels maken worden geleverd door boomverzorgingsbedrijven.

Maak het geheel af met een houten vloer

Met de tips die we je tot nu toe hebben gegeven, ben je al een heel eind op weg om een volwaardige botanische keuken te maken. Maar zonder een houten vloer is je keuken eigenlijk niet af. Sterker nog, als je een houten vloer vanuit de woonkamer naar de keuken doorlegt, worden ze samen één geheel.

Maak je geen zorgen als je tijdens het koken per ongeluk iets op de vloer morst. Houten vloeren kunnen namelijk met een laklaag worden afgewerkt, zodat het vuil niet in het hout kan trekken. Het enige waarmee je rekening moet houden is dat de keukenvloer wat vaker een onderhoudsbeurt nodig heeft dan de vloer die in de rest van het huis ligt. Dat komt doordat je in de keuken relatief veel over de vloer loopt.

Wil je meer weten over de mogelijkheden om een houten vloer in de keuken te leggen? Bezoek dan de website van Uipkes.

Wat is jouw tip?

Heb je naast de besproken tips zelf nog een andere goede tip voor het maken van een botanische keuken? Stuur ons dan een berichtje. We delen hem graag met onze andere lezers. Neem contact met ons op.

Onze meest recente berichten

Houten vloer in keuken

Is een houten vloer geschikt voor in de keuken?

Ja, houten vloeren kun je zonder problemen als keukenvloer gebruiken. Sterker nog,

Lees meer
Botanische keuken

Tips voor een botanische keuken

Heb je altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar heb je geen

Lees meer
Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken: de belangrijkste tips

Keukenhygiëne is niet alleen belangrijk om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Een

Lees meer