:
Zuinig en duurzaam eten en koken.

Gezond en lekker eten is belangrijk, maar de productie en consumptie heeft een grote impact op het milieu. En ondanks dat we in 2019 minder voedsel zijn gaan verspillen, belandde er per persoon maar liefst 34,3 kilo eten in de prullenbak (bron: Milieu Centraal). Zonde en onnodig. Maar hoe kun je dan duurzamer koken en eten? Daarvoor delen we in dit artikel een aantal praktische tips met je.

Energiezuinig koken

Duurzaam koken.

Je staat er misschien niet bij stil, maar door een aantal kleine aanpassingen in de manier waarop je kookt, kun je veel energie besparen en daardoor duurzamer koken. Een aantal manieren om dit doen zijn:

  • Gebruik een pan die past bij de hoeveelheid voedsel die je bereid. Hoe groter het oppervlak, hoe meer stroom of gas je nodig hebt om de pan te verwarmen. Bovendien is het warmteverlies met kleine pannen kleiner dan bij grote pannen.
  • Gebruik een deksel tijdens het koken, daarmee beperk je het warmteverlies en is je eten sneller klaar.
  • Kook groente in een kleine laag water. Dat scheelt niet alleen water, maar zorgt ook voor een gezondere maaltijd. De vitamines gaan namelijk verloren in het kookwater.
  • Kook je op gas? Zet het vuur dan op half hoog. Hoger is voor de meeste gerechten niet nodig. De kooktijd wordt door het lagere vuur wat langer, maar je bespaart op het gasverbruik.
  • Zet de oven vijf tot tien minuten uit, voordat je de aangegeven baktijd hebt bereikt. De oven is echt nog wel warm genoeg om het gerecht in de laatste minuten klaar te krijgen.

Voedselverspilling tegengaan

Eerlijk is eerlijk, voedselverspilling is iets dat we lang niet altijd bewust doen. Het kan soms gewoon lastig zijn om de juiste hoeveelheid eten te bepalen of creatief met restjes voedsel om te gaan. Maar geen nood! Met deze tips kun je voedselverspilling toch eenvoudig tegengaan:

Restjes rijst

We kennen het allemaal: je hebt te veel rijst gekookt en je denkt: wat moet ik met dat beetje rijst? Simpel: laat de rijst afkoelen en zet het in de koelkast. Bak het de volgende dag op en voeg er groente aan toe. Champignons, paprika, ui en een courgette zijn bijvoorbeeld heerlijk om met gebakken rijst te combineren. Ben je niet zo van vegetarische gerechten? Voeg dan wat kipfilet toe en kruid het gerecht met wat peper en zout.

Blijf objectief ten opzichte van houdbaarheidsetiketten

Natuurlijk moet je vlees en vis na de houdbaarheidsdatum niet meer eten, maar voor groente en fruit is dat anders. Vaak zijn deze voedingsproducten nog prima te eten als ze 1 of 2 dagen over datum zijn, en hoeven ze dus niet in de prullenbak te belanden.

Werk met boodschappenlijstjes

Bij recepten staat vrijwel altijd aangegeven hoeveel je van welk ingrediënt nodig hebt. Noteer die hoeveelheden op je boodschappenlijstje, zodat je niet onnodig grote verpakkingen koopt waarvan je de helft straks weer weggooit.

Bewaar het eten op de juiste temperatuur

Eten blijft langer goed als je het op de juiste temperatuur bewaard. Zo blijven appels langer eetbaar als je ze in de koelkast bewaard, in plaats van in de fruitschaal. En brood schimmelt minder snel als je het in een broodtrommel op een koele plek bewaard.

Stel je koelkast in op vier graden

Op een temperatuur van vier graden kunnen bacteriën nauwelijks groeien, waardoor je eten niet snel bederft. Heb je geen idee hoeveel graden het in je koelkast is? Schaf dan een koelkastthermometer aan.

Meer tips over duurzaamheid

Ben je na het lezen van onze tips nieuwsgierig geworden naar wat je nog meer kunt doen om duurzamer te leven? Lees dan ook onze andere blogs over duurzaamheid.

Onze meest recente berichten

Houten vloer in keuken

Is een houten vloer geschikt voor in de keuken?

Ja, houten vloeren kun je zonder problemen als keukenvloer gebruiken. Sterker nog,

Lees meer
Botanische keuken

Tips voor een botanische keuken

Heb je altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar heb je geen

Lees meer
Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken: de belangrijkste tips

Keukenhygiëne is niet alleen belangrijk om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Een

Lees meer