:

Een keuken gaat gemiddeld zo’n 15 tot 20 jaar mee. Maar dan is het wel belangrijk dat je de keuken goed onderhoud. In dit artikel vertellen we je hoe je dat kunt doen, zodat je keuken er mooi uit blijft zien.

Algemene schoonmaaktips

Omdat je in de keuken dagelijks met sauzen, olie en vet in de weer bent, is het vanuit hygiënisch oogpunt van belang om de keuken regelmatig schoon te maken. Let daarbij op de volgende zaken:

  • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Werk liever met milde producten zoals groene zeep.
  • Kijk uit met microvezeldoekjes. Hoewel de doekjes lekker zacht aanvoelen, bevatten ze kleine schuurdeeltjes die krassen kunnen veroorzaken. Gebruik daarom liever een zachte spons zonder schuuroppervlak.
  • Verwijder vlekken zo snel mogelijk.
  • Maak het schoongemaakte oppervlak altijd droog, zodat er geen kalkvorming kan ontstaan.
  • Krijg je bepaalde vlekken lastig weg? Informeer dan bij de winkel waar je de keuken hebt gekocht welk product je het beste kunt gebruiken om de vlekken te verwijderen.

Kastfronten schoonmaken

Doordat het materiaal waarvan kastfronten zijn gemaakt per keuken kunnen verschillen, moet het schoonmaken ervan op een specifieke manier gebeuren. We vertellen je per materiaalsoort hoe je dat kunt doen.

Kunststoffronten

Kunststof fronten zijn het eenvoudigst schoon te maken. Gebruik een mild schoonmaakmiddel met lauw water en een zachte spons. Maak de fronten na het schoonmaken direct droog.

Gelakte fronten

Dit soort fronten zijn kwetsbaar voor krassen. Je kunt ze op dezelfde manier als kunststoffronten schoonmaken, alleen is het belangrijk om daarbij niet teveel kracht te zetten. Het beste is om het oppervlak met cirkelachtige bewegingen schoon te wrijven.

Houten fronten

Op houten fronten zit meestal een beschermlaag die het hout tegen vuil en vocht beschermd. Daarom is het voldoende om met een zachte lichtvochtige doek het oppervlak schoon te maken en direct daarna af te drogen.

Onderhoud aan de kookplaat

De kookplaat is de plek in de keuken waar het meeste vuil op komt. Om vlekken te voorkomen is het belangrijk om de plaat na gebruik zo snel mogelijk schoon te maken. Gebruik daarbij een spons en een mild schoonmaakmiddel. Ook zijn er speciale schoonmaakmiddelen voor kookplaten beschikbaar. Deze middelen zijn bij de meeste supermarkten te koop.

Mocht het onverhoopt gebeuren dat je etensresten op de kookplaat hebt laten aankoeken, gebruik dan een speciale kookplaatschraper om de etensresten zonder krassen te verwijderen.

Gietijzeren pitten

Gietijzeren pitten kun je in een sopje laten weken. Meestal is dat voldoende om het vuil er gemakkelijk met een zachte spons vanaf te kunnen vegen. De pitten kunnen mogelijk ook in de vaatwasser, maar raadpleeg daarvoor eerst de handleiding of neem contact op met de leverancier van je keuken.

Onderhoud aan de afzuigkap

Voor wat betref het onderhoud van de afzuigkap, is het belangrijk om de filters regelmatig te reinigen. Metalen filters kun je in de vaatwasser reinigen (op 40 graden) . Aluminium filters moet je handmatig schoonmaken. Dat kun je het gemakkelijkste met afzuigkap ontvetter doen.

Naast het schoonmaken van de filters moet je de afzuigkap regelmatig schoon maken. Zo blijft het materiaal mooi glimmen en voorkom je een plakkerig oppervlak.

Onderhoud aan de vaatwasser

Hoewel sommige mensen denken dat de vaatwasser zichzelf tijdens een wasbeurt reinigt, is dat niet het geval. Zo kunnen de sproeiers bijvoorbeeld verstopt raken en kunnen er vet- en kalkresten achterblijven.

Maak de sproeiers daarom regelmatig schoon en draai een paar keer per jaar een programma met vaatwasreiniger. Ook is het goed om (net zoals bij de wasmachine) de vaatwasser soms zonder vaat op een hoge temperatuur te laten draaien. Zo blijft je vaatwasser langer schoon.

Onderhoud aan de koelkast en vriezer

Laat de koelkast en de vriezer in ieder geval één keer per jaar ontdooien. Daarmee ga je ijsvorming tegen, waardoor de apparaten langer meegaan en minder stroom verbruiken. Neem de binnenkant af met een sopje en maak het daarna goed droog. Laat het laatste vocht vervolgens verdampen en zet de koelkast en de vriezer weer aan.

Onderhoud aan de oven

De oven wordt snel vies als je regelmatig ovengerechten maakt. Saus wordt immers warm en gaat spetteren. Om de oven minder snel vies te maken, is het aan te raden om viezigheid te verwijderen als de oven nog warm is en het nog niet is aangekoekt.

Daarnaast is een grote schoonmaakbeurt zo nu en dan nodig. Het gemakkelijkste is om een schaaltje water met citroen in de oven te zetten en dat aan de kook te brengen. De dampen die daarbij vrijkomen zorgen ervoor dat vet oplost. Je hoeft de oven daarna alleen nog maar met een doekje af te nemen. Ben je geen fan van de geur van citroen? Dan kun je de citroenschijfjes voor een kopje soda vervangen.

Zo wordt keukenonderhoud eenvoudig

Door alle onderhoudstips die we je gegeven hebben, kunnen we ons voorstellen dat je opziet tegen al het werk. Logisch! Het beste is om daarom iedere maand of elke twee maanden een gedeelte van het onderhoud uit te voeren. Zo blijft het werk behapbaar en ben je minder snel geneigd om te vergeten om het keukenonderhoud uit te voeren.

Onze meest recente berichten

Houten vloer in keuken

Is een houten vloer geschikt voor in de keuken?

Ja, houten vloeren kun je zonder problemen als keukenvloer gebruiken. Sterker nog,

Lees meer
Botanische keuken

Tips voor een botanische keuken

Heb je altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar heb je geen

Lees meer
Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken: de belangrijkste tips

Keukenhygiëne is niet alleen belangrijk om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Een

Lees meer