:
Keukenverlichting

We brengen met z’n allen nogal wat tijd door in de keuken. We bereiden er dagelijks ons eten en als je een barretje of eettafel in de keuken hebt, kun je er tot in de late uurtjes gezellig borrelen.

De keukenverlichting moet dus in veel gevallen niet alleen functioneel zijn, maar ook sfeervol. Met deze drie verlichtingssoorten kun je hiervoor zorgen:

  • Basisverlichting
  • Werkverlichting
  • Sfeerverlichting

Waar plaats je welke soort keukenverlichting? En met welke zaken moet je daarbij rekening houden? Dat en meer lees je in dit artikel.

Basisverlichting

De basisverlichting is bedoeld om de gehele keuken te verlichten. Denk aan een plafonnière of een arm met spotjes. Kies bij voorkeur voor neutrale basisverlichting, dus wit licht, die je kunt dimmen.

Op die manier kun je het licht op je verlichtingsbehoefte afstemmen. Dat is handig als je wilt voorkomen dat de keuken een donkere ruimte wordt wanneer je zelf niet in de keuken bent. Of als je in de keuken aan het natafelen bent en meer sfeer wilt creëren door het basislicht te dimmen.

Werkverlichting

Werkverlichting zorgt voor goed zicht op het werkblad en de kookplaat. Je monteert het boven het werkblad aan het plafond, boven de keukenkastjes en onder de afzuigkap.

Een belangrijk aandachtspunt is dat je erop let dat je niet in je eigen schaduw staat te koken. Zorg dus dat de verlichting recht naar beneden schijnt.

Sfeerverlichting

De basisverlichting en werkverlichting zijn in principe voldoende om de keuken goed te verlichten. Maar wanneer je de keuken gebruikt om te eten of te borrelen, is sfeerverlichting een goede toevoeging.

Sfeerverlichting creëer je met kleine lampjes met relatief zwak licht, die een specifieke plek in de keuken verlichten. Denk aan een kleine lamp op het barretje waaraan je een drankje drinkt of aan een lamp op de eettafel waaraan je gezellig aan het natafelen bent.

Meer tips voor de keukenverlichting

Nu je weet welke soorten keukenverlichting er zijn en waarmee je bij de aanschaf rekening kunt houden, weet je in principe genoeg om de juiste keukenverlichting te kopen. Toch delen we graag nog een aantal aanvullende tips met je:

  • Gebruik led-strips voor het verlichten van je keukenkastjes. Ze zijn gemakkelijk aan te brengen, compact waardoor je ze bijna niet ziet, energiezuinig en ze geven geen warmte af.
  • Monteer enkele spots aan de onderzijde van je keukenkasjes die boven het werkblad hangen. Zo krijg je beter zicht op wat je aan het doen bent.
  • Kies zoveel mogelijk voor verlichting die je kunt richten, zodat je het licht op je behoefte kunt afstemmen en specifieke plekken in de keuken extra goed kunt verlichten.
  • Sluit de keukenverlichting op een afstandsbediening aan, zodat je de verschillende verlichtingssoorten snel en gemakkelijk aan en uit kunt zetten. Ideaal als je druk aan het koken bent!

Advies voor keukenverlichting

Wil je professioneel lichtadvies voor het kiezen van de juiste keukenverlichting? Bezoek dan een lichtarchitect voor advies op maat. Sta je op het punt om een nieuwe keuken aan te schaffen en wil je graag een maatwerkoplossing met de juiste keukenverlichting? Dan kan een specialist in maatwerkkeukens je prima van dienst zijn.

Onze meest recente berichten

Houten vloer in keuken

Is een houten vloer geschikt voor in de keuken?

Ja, houten vloeren kun je zonder problemen als keukenvloer gebruiken. Sterker nog,

Lees meer
Botanische keuken

Tips voor een botanische keuken

Heb je altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar heb je geen

Lees meer
Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken: de belangrijkste tips

Keukenhygiëne is niet alleen belangrijk om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Een

Lees meer