:
Vaatwasser kiezen

Welke vaatwasser het beste bij jou past, hangt af van of je een inbouw model of een vrijstaand model nodig hebt. Daarnaast spelen het geluidsniveau, het energie- en waterverbruik en de functionaliteiten een rol.

In dit artikel bespreken we al deze factoren, zodat jij straks de juiste vaatwasser kunt kiezen.

Inbouw vaatwassers

Inbouw vaatwassers installeer je onder het aanrecht in een keukenkastje. Je kunt ervoor kiezen om de vaatwasser met of zonder frontpaneel te plaatsen. Dat laatste komt bijna niet voor, omdat het totaalplaatje van de keuken dan minder mooi wordt.

Wanneer je voor een inbouwvaatwasser kiest, is het belangrijk om de ruimte waar de vaatwasser komt te staan goed op te meten. Dit is nauwkeurig werk. Meet de zogenoemde ‘nismaten’ dus tot de millimeter nauwkeurig op, om ervoor te zorgen dat de vaatwasser past.

Vrijstaande vaatwassers 

Een vrijstaande vaatwasser kun je overal neerzetten, zolang er maar een aan- en afvoerpunt voor het water is en er een stopcontact in de buurt zit. Je kunt ervoor kiezen om de vaatwasser onder het keukenblad te plaatsen, maar let dan goed op dat de vaatwasser niet te hoog of te breed is.

Er zijn ook extra smalle en extra lage vaatwassers verkrijgbaar voor keukens waarin de ruimte beperkt is. Daarnaast heb je ook de zogenoemde ‘tafelmodel’ vaatwassers, die qua afmetingen ongeveer gelijk zijn aan een grote magnetron.

Meer informatie over de verschillende formaten vaatwassers.

Wanneer is een vaatwasser stil?

Niet iedere vaatwasser is even stil. Staat je keuken in verbinding met je woonkamer of dichtbij de slaapkamer? Dan is het verstandig om op het geluidsniveau van het apparaat te letten. In  principe is een vaatwasser ‘stil’ wanneer het geluidsniveau 43 decibel of lager is. Je zult het apparaat dan nauwelijks horen.

Een stille vaatwasser heeft een isolerende behuizing en een inverter motor. Het voordeel van een dergelijke motor, is dat er geen extra onderdelen nodig zijn die voor de aandrijving zorgen. Dat zorgt voor minder wrijving en dus minder geluid.

Energie- en waterverbruik

Het kiezen van een energiezuinige vaatwasser is makkelijk: kijk simpelweg naar het energielabel. Tegenwoordig hebben veel vaatwasser een A++ energielabel. Wil je echter dat je vaatwasser zo energiezuinig mogelijk is? Kies dan voor een model met een A+++ energielabel.

Voor wat betreft het waterverbruik moet je kijken naar het waterkraantje dat op het energielabel staat. Dat getal geeft het jaarlijkse waterverbruik aan. Hoe hoger het getal, hoe meer water de vaatwasser verbruikt.

Meer informatie over energielabels voor vaatwassers vind je op energielabel.nl

Waterverbruik: handafwas versus vaatwasser

De meeste vaatwassers zijn tegenwoordig dermate zuinig met het waterverbruik, dat er nauwelijks verschil zit tussen afwassen met de hand en afwassen met de vaatwasser.

Om het concreet te maken:

  • Een vaatwasser verbruikt gemiddeld zo’n 13 liter water per afwasbeurt.
  • Was je met de hand af, dan ligt het waterverbruik rond de 10 liter.
  • Gebruik je een zuinig programma met de vaatwasser? Dan kan de hoeveelheid water onder de 10 liter liggen.

Kortom, afwassen met een vaatwasser scheelt je niet alleen veel tijd, maar is ook verantwoord qua waterverbruik.

Vaatwassers en functionaliteiten

Naast dat een vaatwasser je vaat schoon moet maken, kun je het gebruik van het apparaat voor jezelf prettiger maken. Bijvoorbeeld met verstelbare servicerekken. Ideaal als je bijvoorbeeld met grote pannen hebt gekookt of uit grote wijnglazen hebt gedronken.

Een ander punt dat het gebruiksgemak kan verhogen, zijn de programma’s waaruit je kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een kort wasprogramma om even snel je glazen en kopjes te wassen als je veel visite hebt.

Tot slot is het goed om te weten dat er tegenwoordig vaatwassers met een ‘Zeoliet-droogsysteem’ leverbaar zijn. Zeoliet is een mineraal dat in het reservoir van de vaatwasser wordt geplaatst.

Het mineraal neemt vocht op, zodat de vaat daadwerkelijk droog is als je vaatwasser heeft gedraaid. Daardoor heb je bijvoorbeeld geen last meer van plastic bakjes die nat uit de vaatwasser komen, ideaal!

Onze meest recente berichten

Houten vloer in keuken

Is een houten vloer geschikt voor in de keuken?

Ja, houten vloeren kun je zonder problemen als keukenvloer gebruiken. Sterker nog,

Lees meer
Botanische keuken

Tips voor een botanische keuken

Heb je altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar heb je geen

Lees meer
Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken: de belangrijkste tips

Keukenhygiëne is niet alleen belangrijk om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Een

Lees meer