:
stoomoven

Een stoomoven past helemaal bij de gezonde kooktrend van nu. Koken met stoom biedt je vele voordelen. Naast zijn gezondheidsaspect, neemt koken met de stoomoven weinig tijd in beslag.

Het is niet alleen gezonder vanwege het maximale behoud van alle voedende bestanddelen. In de stoomoven behouden vlees, vis en groenten hun oorspronkelijke smaak. Koken met stoom heeft een rijke traditie. Al duizenden jaren geleden begreep men in het Verre Oosten en vooral in China dat koken met stoom gezonder, makkelijker en smaakvoller was dan andere bereidingswijzen.

Langzamerhand krijgt de consument “lucht” van de vele voordelen van het koken met stoom. Vandaag de dag is deze bereidingswijze uitgegroeid tot de meest veelbelovende kookwijze van de 21e eeuw. Door verhitting verdampt water en verandert in stoom. Bij het bereiden van maaltijden in de stoomoven komt geen druppel water aan te pas, en dat vormt het grootste verschil met alle andere bereidingswijzen.

Doordat het voedsel niet in aanraking komt met water, worden alle gezonde ingrediënten als vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten maximaal behouden. Dat is bij geen enkele andere manier van voedsel bereiden het geval. En je kan met de huidige stoomovens méér dan alleen maar koken. Bakken, braden, sudderen en ontdooien hebben voor de stoomoven geen enkel geheim. Iedere keukenklus wordt door je stoomoven zo geklaard.

Maar een stoomoven heeft nog meer voordelen. Hij staat ook nog eens mooi in je nieuwe keuken! Vitamines en mineralen blijven bij het stoomproces dus beter bewaard én je hebt geen vette olie of boter meer nodig. Bovendien gebruik je ook minder zout en de opwarming gebeurt regelmatig. Daarmee is de stoomoven de méést gezonde methode om je maaltijd te bereiden. Vis en vlees blijven mals en sappig en drogen niet uit. De smaken van je gerecht komen volledig tot hun recht en zelfs de kleur en structuur blijven bewaard. Nog zo’n voordeel is dat je gerechten nooit meer verbranden of “over garen” en de instelling van een stoomoven is eenvoudig.

De combi-stoomoven

Een combi-stoomoven is een uitbreiding voor de (solo) stoomoven. Dit apparaat heeft als extra voordeel dat stoom en hete lucht kunnen worden gecombineerd. De stoom geleidt de warmte perfect, zodat het eten gelijkmatiger gaart. Doordat de ovenfunctie gecombineerd wordt met stoom, is de vochtigheidsgraad zeer hoog waardoor gerechten niet uitdrogen en altijd sappig blijven. Vlees garen en bakken, groenten stomen, het kan allemaal tegelijk in de combi-stoomoven dankzij de verschillende instelmogelijkheden van hete lucht en stoom. Vanzelfsprekend blijven ook in de combi-stoomoven de voedingsstoffen, vitamines, smaak, kleur en structuur van de gerechten behouden. De gaartijd bij een combi-stoomoven is maar liefst 20 procent korter wéér zo’n bijkomend voordeel!

Onze meest recente berichten

Houten vloer in keuken

Is een houten vloer geschikt voor in de keuken?

Ja, houten vloeren kun je zonder problemen als keukenvloer gebruiken. Sterker nog,

Lees meer
Botanische keuken

Tips voor een botanische keuken

Heb je altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar heb je geen

Lees meer
Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken: de belangrijkste tips

Keukenhygiëne is niet alleen belangrijk om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Een

Lees meer