:
Water besparen in de keuken.

 

Schoon drinkwater is niet vanzelfsprekend. Het is niet voor niets dat er regelmatig acties worden opgezet om het bewustzijn hiervan te vergroten. Zo ook vorig jaar in maart, tijdens de wereldwaterdag.

Dergelijke initiatieven zijn belangrijk, maar je kunt zelf ook al eenvoudig een steentje bijdragen door bewust om te gaan met het waterverbruik. Bijvoorbeeld in de keuken. In dit artikel delen we hiervoor praktische tips met je die je vandaag nog kunt toepassen.

Zet de vaatwasser pas aan wanneer hij vol is

Vaatwassers zorgen, in verhouding tot het afwassen met de hand, voor een flinke waterbesparing. Maar wanneer je de vaatwasser steeds aanzet terwijl hij eigenlijk nog niet vol zit, dan gaat de hoeveelheid water die je bespaart al snel verloren. Zet het apparaat daarom alleen aan wanneer hij helemaal vol zit.

Vaatwassers en onderhoud

Omdat de meeste vaatwassers dagelijks worden gebruikt, ontstaat er al snel kalkvorming. Zorg daarom dat je de vaatwasser regelmatig reinigt. Daardoor blijft het apparaat goed functioneren en voorkom je dat je de vaat nog een keer moet draaien, doordat de afwas niet goed schoon is geworden. Door de vaatwasser goed te onderhouden gaat hij bovendien langer mee.

Monteer een waterbesparend mondstuk op je kraan

Wanneer we de keukenkraan gebruiken, zijn we al snel geneigd om de kraan volop open te draaien. Op die manier gaat er onnodig veel water verloren. Monteer daarom een waterbesparend mondstuk op de kraan. Zo bespaar je niet alleen veel water, maar heb je ook een stuk minder last van gespetter.

Laat de kraan niet onnodig lang openstaan voor warm water

Om warm water uit de kraan te krijgen, moet je de kraan even laten doorlopen. En daar gaat het vaak mis. Terwijl het water opwarmt gaan we snel even iets anders doen.

Vaak laten we daardoor veel water onnodig weglopen. Zet de kraan dus niet volop open als je warm water nodig hebt en blijf bij de kraan staan, zodat je niet onnodig water verspilt als het water al warm is.

Quooker kranen

Een mooie oplossing om waterverspilling in de keuken tegen te gaan, zijn Quooker kranen. Deze kranen zorgen direct voor kokend water, waardoor je de kraan niet eerst hoeft te laten lopen voordat er warm water uit komt.

Er zijn ook Quooker kranen die niet alleen kokend water, maar ook warm en koud water kunnen geven. Toegegeven: de kranen zijn niet goedkoop. Ze leveren echter wel een fikse waterbesparing en gemak op. Lees hier meer over Quooker kranen.

Alternatieven voor Quooker kranen

Wil je de Quooker kranen vergelijken met soortgelijke kranen? Bekijk dan de onderstaande twee alternatieven voor Quooker kranen:

Doe gekookt water in een thermoskan

Deze tip heeft niet zozeer te maken met het terugdringen van waterverspilling, maar omdat het wel bijdraagt aan het tegengaan van verspilling in de keuken, delen we de tip graag met je. Waterkokers gebruiken namelijk veel stroom, maar toch koken mensen het water steeds opnieuw wanneer ze een kopje thee willen drinken.

Kook het water liever één keer en doe het overgebleven water in een thermoskan. Zo heb je urenlang gekookt water, zonder dat je iedere keer opnieuw veel stroom hoeft te gebruiken om het water opnieuw te koken.

Kook groenten en rijst in weinig water

Groenten en rijst worden nog vaak in een volle pan met water gekookt. Terwijl je maar weinig water nodig hebt. Sterker nog, de vitamines in groenten blijven beter behouden als je de groenten in een klein laagje water kookt.

Rijst is makkelijk te koken wanneer je de rijstkorrels een centimeter of vier onder water zet. Is het water verdampt? Dan is je rijst klaar. Hoe makkelijk wil je het hebben?

Kleine moeite, groot plezier

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, zijn vrijwel alle tips eenvoudig toe te passen. Met een kleine moeite kun je op jaarbasis vele emmers water besparen. En als we dat met heel Nederland doen, dan heeft iedereen in het land schoon drinkwater. Nu, maar ook in de toekomst!

Onze meest recente berichten

Houten vloer in keuken

Is een houten vloer geschikt voor in de keuken?

Ja, houten vloeren kun je zonder problemen als keukenvloer gebruiken. Sterker nog,

Lees meer
Botanische keuken

Tips voor een botanische keuken

Heb je altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar heb je geen

Lees meer
Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken: de belangrijkste tips

Keukenhygiëne is niet alleen belangrijk om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Een

Lees meer