:

Van alle vloeren in je woning heeft de keukenvloer het meest te verduren. Tijdens het koken komt er vocht en viezigheid op de vloer terecht en loop je veel over de vloer heen en weer.

Wanneer je je keuken gaat inrichten, is het dus belangrijk om te weten welke soorten vloeren geschikt zijn om als keukenvloer te dienen. In dit artikel vertellen we je hier alles over.

PVC vloeren

Een keukenvloer van PVC is relatief gezien goedkoop, gemakkelijk te leggen en slijtvast. Zo nu en dan even dweilen en je vloer blijft er goed uitzien. Bovendien absorbeert een PVC vloer geluid, zodat je buren er minder last van hebben als je door de keuken loopt.

Een belangrijk optisch nadeel van PVC vloeren, is dat er maar enkele patronen in de vloer verwerkt zijn, waardoor je steeds hetzelfde patroon ziet terugkomen.

PVC en schadelijke stoffen

Er gaan nogal wat verhalen rond over dat PVC vloeren schadelijke stoffen kunnen bevatten. Soms kan dat inderdaad het geval zijn. Met name bij goedkope, kwalitatief slechte vloeren. Schadelijke stoffen die dan mogelijk in de vloer kunnen zitten, zijn:

  • Zware metalen
  • Weekmakers
  • Formaldehyde

Het is aan te raden om altijd te onderzoeken of de PVC vloer die je wilt aanschaffen geen schadelijke stoffen bevat.

Houten vloer

Een houten vloer van hoge kwaliteit en goed afgewerkt, is bij uitstek geschikt voor in de keuken. Sterker nog, door in de keuken dezelfde houten vloer te leggen als in de woonkamer, worden de woonkamer en de keuken één geheel.

Bovendien kun je een houten vloer met vloerverwarming combineren, zodat je nooit last hoeft te hebben van koude voeten en is een houten vloer die met olie is behandeld goed bestand tegen vlekken.

Echter, niet alle soorten houten vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel over vloerwarming en houten vloeren.

Een belangrijk punt waarmee je rekening moet houden als je voor een houten vloer als keukenvloer kiest, is dat de vloer sneller zal slijten dan in de rest van de woonkamer.

Daardoor zul je de keukenvloer vaker moeten onderhouden. Maar het onderhoud brengt ook een voordeel met zich mee. Wanneer een houten vloer namelijk opgeschuurd wordt en opnieuw met een afwerklaag wordt afgewerkt, ziet de vloer er weer uit als nieuw!

Houten vloeren en duurzaamheid

Je zou het misschien niet verwachten, maar houten vloeren zijn de meest duurzame vloeren. PVC en laminaat zijn namelijk gemaakt van plastic en stenen vloeren komen uit steengroeves die uiteindelijk zullen verdwijnen.

De bomen waarmee houten vloeren worden gemaakt kun je daarentegen keer op keer aanplanten, waardoor het een renewable resource is.

Tegels

Een keukenvloer van tegels is altijd al populair geweest. De tegels beschadigen immers niet snel en zijn uitstekend schoon te maken. Wanneer je voor een betegelde vloer in de keuken kiest, is het belangrijk om de tegels van een afwerklaag te voorzien zodat ze minder snel slijten.

Een leuke bijkomstigheid van tegels, is dat ze zeer geschikt zijn om met vloerverwarming te combineren. De warmte blijft lang in de tegels hangen, waardoor je een prettig klimaat in de keuken creëert.

Natuurstenen vloer

Een natuurstenen vloer geeft een luxe twist aan je keuken en is goed bestand tegen vocht en oplosmiddelen. Net zoals bij tegels heb je bij natuursteen keuze uit vele kleuren. Bovendien kun je natuursteen met vloerverwarming combineren.

Laminaat

Laminaat is een relatief goedkope, maar mooie oplossing om als keukenvloer te gebruiken. Hoewel laminaat niet te vergelijken is met een echte houten vloer, is het door de jaren heen steeds lastiger geworden om met het blote oog het verschil tussen een laminaatvloer en een houten vloer te zien.

Toch kun je het verschil zien. Namelijk aan de hand van het patroon dat in de vloer is verwerkt. Een vloer van laminaat heeft slechts enkele patronen die steeds terugkomen. Een houten vloer heeft dit niet, waardoor iedere plank een uniek patroon heeft.

Daarnaast zal je het verschil tussen de vloeren direct horen wanneer je over de vloer loopt. Een ander belangrijk verschil, is dat laminaat lastig te repareren is. Je kunt de oppervlaktelaag niet schuren en opnieuw afwerken.

Oriënteer je goed

Nu je weet welke vloeren geschikt zijn om als keukenvloer te gebruiken, is het verstandig om diverse winkels te bezoeken en de mogelijkheden en de prijzen met elkaar te vergelijken. Zo krijg je voor jezelf scherp welke keukenvloer het beste bij je past.

Een afsluitende tip: let bij het vergelijken van de prijzen op de kwaliteitsverschillen tussen de vloeren. Een kwalitatief goede PVC vloer en een houten vloer liggen qua prijs namelijk niet ver uit elkaar. Dus een echte (duurzame) houten vloer hoeft helemaal niet zoveel duurder te zijn.

Onze meest recente berichten

Houten vloer in keuken

Is een houten vloer geschikt voor in de keuken?

Ja, houten vloeren kun je zonder problemen als keukenvloer gebruiken. Sterker nog,

Lees meer
Botanische keuken

Tips voor een botanische keuken

Heb je altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar heb je geen

Lees meer
Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken: de belangrijkste tips

Keukenhygiëne is niet alleen belangrijk om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Een

Lees meer