Door je keuken zelf te maken, bespaar je flink op het arbeidsloon van de keukenspeciaalzaak. Bovendien heb je alle keuzevrijheid voor wat betreft materialen, kleurgebruik en de indeling.
Maar de andere kant van het verhaal is dat het zelf maken van een keuken geen eenvoudige klus is. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden.
Budget en planning
Net zoals bij iedere andere verbouwing in huis, is het budget en de planning het onderdeel waar het vaak mis gaat. Er gebeuren nu eenmaal onverwachte dingen, waardoor je extra budget of tijd nodig hebt om de klus af te ronden.
Doe jezelf daarom een plezier en plan extra dagen vrij in en neem in je begroting een post ‘onvoorziene uitgaven’ op. Als vuistregel kun je van 15 tot 20 procent extra tijd en geld uitgaan.
Werkzaamheden zelf doen of uitbesteden?
Nog zo’n belangrijk aandachtspunt: je kluscapaciteiten objectief beoordelen. Hoe goed je ook bent als doe-het-zelver, het betekent nog niet dat je alle werkzaamheden zelf kunt of moet uitvoeren.
Enerzijds omdat bepaalde onderdelen, zoals de elektriciteitsvoorzieningen, uit veiligheidsoverwegingen beter door een professional verzorgd kunnen worden.
Anderzijds omdat voor sommige werkzaamheden duur gereedschap nodig is, waardoor het financieel niet interessant is om het werk zelf uit te voeren.
Door vooraf te bepalen welk werk je zelf gaat uitvoeren en welk werk je gaat uitbesteden, kun je tijdig professionals inhuren, zodat je project straks niet onnodig stil staat.
Het keukenontwerp
Het zelf ontwerpen van een keuken is misschien wel het lastigste onderdeel van je project. Maar het is ook leuk! Begin met een uitgebreide oriëntatie, bijvoorbeeld via:
- Keukentijdschriften
- Keukenzaken
Let erop dat je één keukenstijl aanhoudt. Dus bijvoorbeeld landelijk, modern of klassiek. Op die manier wordt de keuken een mooi geheel.
Tip: de juiste vloer in je keuken zorgt voor een mooi totaalplaatje. Als je naast de bouw van de keuken ook een vloer gaat leggen, overweeg dan om een houten vloer te kopen. Hout zorgt voor sfeer en warmte in je keuken. Bovendien is het hout door een afwerklaag goed beschermd. Cola of saus op de vloer? Met een doekje veeg je het zo weg! Bovendien kun je de houten vloer doorleggen vanuit de keuken naar de woonkamer.
Keukenconfigurators
Het ontwerpen van een keuken wordt een stuk makkelijker met behulp van een keukenconfigurator. Online kun je gratis configurators vinden, bijvoorbeeld op de website van Schüller.
Houd het praktisch
Naast een mooie uitstraling moet de keuken ook praktisch zijn, dus denk aan:
- De plaatsing van je fornuis: zorg dat er links en rechts ruimte is. In een hoek is het namelijk niet fijn koken.
- Snijruimte om je eten te bereiden. Twee plekken is het minimale.
- Ruimte om de afwas te kunnen doen.
- De koelkast, plaats deze bij voorkeur in een hoek.
- Stroom en stopcontacten, zorg in ieder geval dat je bij de kookplaat en naast de koelkast stopcontacten hebt.
- Water aan- en afvoerpunten.
- De verlichting, zorg dat je in de gehele keuken voldoende licht hebt.
Nadat je keukenontwerp af is, raden we je aan om het ontwerp door iemand anders (die ook twee rechterhanden heeft) te laten controleren. Een meetfoutje is immers zo gemaakt.
De bouw van je keuken
Nu begint het echte werk: het bouwen van je eigen keuken! Een aantal tips waarmee het prettiger werken wordt:
- Print je planning en het keukenontwerp uit, zodat je ze er steeds gemakkelijk bij kunt pakken.
- Leg je gereedschap klaar en bewaar het gereedschap op één plek, zodat je het niet kwijtraakt.
- Zorg, voordat je begint met bouwen, dat de water-, gas,- en stroomaansluitingen op de juiste plekken zitten en de muren glad zijn.
- Leg de keukenmaterialen niet op de grond, maar op karton, zo voorkom je beschadigingen. Gebruik daarnaast stucloper om je vloer te beschermen.
- Laat de beschermingsfolie op de keukenkastjes en het keukenblad zitten totdat de keuken geheel af is
Is het zelf maken van een keuken iets voor jou?
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er nogal wat zaken waarmee je rekening moet houden bij het zelf maken van een keuken. Zoals we eerder aangaven is het daarom belangrijk om je kluscapaciteiten objectief te beoordelen.
Twijfel je of je het zelf kan? Dan adviseren we je om een keukenspecialist het werk voor je laten uitvoeren. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat je beperkt bent in je keuzes. Sterker nog, er zijn keukenspeciaalzaken waar je keukens op maat kunt laten maken. Zo kun je alsnog jouw op maat gemaakte droomkeuken krijgen!