:
restyle xl

Zelf je keuken ontwerpen? Dat kan! Als je zelf je keuken wilt ontwerpen of verbouwen zijn er, naast de beschikbare ruimte en je budget, drie belangrijke elementen die je in je ontwerp dient mee te nemen, namelijk de ergonomie, de indeling/opstelling en de keuze voor een open, halfopen of gesloten keuken.

Een goede keuken is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor je lichaam. Want in je keuken moetje zo plezierig en doelmatig mogelijk kunnen werken, zonder je lichaam onnodig te belasten. Een goed ergonomisch ontwerp begint met de indeling van je werkplek en de plaatsbepaling van je apparatuur. Belangrijk is natuurlijk ook je keukenverlichting.

Je eigen keuken ontwerpen

De belangrijkste driehoek in een keuken is die tussen het kooktoestel, de spoelbak– en de koelkast. Deze driehoek noemen we het werkdriehoek. Door bij het ontwerpen van je keuken deze drie zones zo dicht mogelijk bij elkaar te plannen, wordt de werkdriehoek klein, en daarmee ook de loopafstanden en creëer je hierdoor een zeer gebruiksvriendelijke keuken. In een ideale keuken is de omtrek van deze werkdriehoek niet meer dan 6 meter.

Welke indeling en opstelling?

We nemen de belangrijkste vijf keuken indelingen én hun ideale opstelling. Vervolgens nemen we de werkdriehoek onder de loep, zodat je de keuken kan ontwerpen die het beste bij je past, of bij je huis.

1. De rechte keuken

Bij een rechte keukenopstelling liggen de drie zones van de werkdriehoek op één rechte lijn. Je kan de spoelbak het beste in het midden plaatsen omdat dit het meest gebruikte keukenelement is. Om voldoende werkruimte te hebben, is het aan te raden minstens 3 meter vrije ruimte te creëren op je werkblad. De nadelen van een rechte keukenopstelling zijn de lange loopafstanden en je loopt elkaar al snel in de weg wanneer er meerdere mensen in de keuken staan. De rechte keuken is uitermate geschikt voor de kleinere ruimte.

2. De L-vormige keuken

De Lvormige keuken is de meest voorkomende keukenvorm. De werkdriehoek van de L-vormige keuken is ergonomisch optimaal: je kan met weinig moeite je maaltijd bereiden. Vanwege de grote hoeveelheid ruimte is het de ideale keuken voor gezinnen. Zorg wel voor voldoende werkruimte tussen de spoelbak en het kooktoestel.

3. De U-vormige keuken

Een U-vormige keuken is ook ergonomisch ideaal: je legt een minimum aan afstanden af, alles is binnen handbereik en er is voldoende werk en bergruimte. Om een U-vormige keuken te plaatsen moet je wel over voldoende ruimte beschikken. De dubbele opstelling vernauwt de ruimte al bij 120cm. Om een vlotte circulatie te behouden is het aan te raden tenminste 180 cm en bij voorkeur 240 cm of meer ruimte tussen de twee tegenover elkaar liggen keuken blokken aan te houden.

4. De Parallelle keuken

De parallelle keuken wordt vaak gebruikt door professionele chef-koks. Dit komt omdat de parallelle keukenopstelling ideaal is om te circuleren, je kunt de keuken langs beide zijden verlaten en je creëert veel werkruimte. Wanneer je bij het ontwerpen van deze keuken 2 keukenblokken recht tegenover elkaar plaatst, is het verstandig om het kooktoestel en de spoelbak in hetzelfde keukenblok te plaatsen. Dit om ongelukken met heet water en om vuil op de grond te voorkomen. Verder is het handig als je ervoor zorgt dat lades aan beide kanten tegelijk open kunnen.

5. Het kook eiland

Het kookeiland is een perfecte verbinding van van kook-, berg-, en leefruimte en kan een ideale overgang is naar de woon- of eetkamer vormen. Je blijft in contact met de mensen om je heen terwijl je kookt. Door de tweedeling van het aanrechtblad wordt de ruimte bovendien optimaal benut.  Aan de ene kant kan je wassen en snijden, aan de andere kant braden, stomen en bakken. Controleer goed bij het ontwerpen van je keuken of je voldoende ruimte overhoudt om te circuleren. Sommige ruimtes zijn gewoon te klein voor een kookeiland. Als je toch graag een kookeiland wilt, maar over onvoldoende ruimte beschikt, kan je altijd kiezen voor een verschuifbaar of verrijdbaar keuken eiland.

Onze meest recente berichten

Houten vloer in keuken

Is een houten vloer geschikt voor in de keuken?

Ja, houten vloeren kun je zonder problemen als keukenvloer gebruiken. Sterker nog,

Lees meer
Botanische keuken

Tips voor een botanische keuken

Heb je altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar heb je geen

Lees meer
Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken: de belangrijkste tips

Keukenhygiëne is niet alleen belangrijk om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Een

Lees meer